REORGANIZARE LA ASF – Presedintele Autoritatii, Nicu Marcu: „Nu mai doresc birocratie in aceasta institutie”
Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Nicu Marcu, a anuntat miercuri, 9 decembrie, ca va demara un amplu proces de reorganizare si de debirocratizare a institutiei. Conducerea colectiva a Autoritatii a imputernicit un grup de lucru, format din angajati, sa faca o analiza, a precizat Marcu la evenimentul de lansare a Raportului privind stabilitatea pietelor financiare nebancare – semestrul II 2020. Presedintele ASF a precizat ca, in cele sase luni de cand a preluat conducerea ASF, Autoritatea a fost foarte atenta si a intervenit prin sanctiuni destul de dure si ca masurile de supraveghere si control, precum si modificarile legislative vor continua in acest sector.
Raportul, lansat miercuri de ASF in cadrul unei videoconferinte organizate ad-hoc prezinta publicului o analiza a riscurilor si a potentialelor vulnerabilitati cu privire la pietele financiare nebancare, supravegheate de Autoritate, din perspectiva stabilitatii financiare, precum si cele mai recente date si informatii disponibile privind evolutia pietelor financiare.
Grup de lucru pentru analiza resursei umane si a celei investitionale la ASF
Printre cele mai importante declaratii ale presedintelui ASF, Nicu Marcu, in cadrul videoconferintei se numara cea privind demersul de reorganizare a institutiei, aflat deja in curs.
”Conducerea colectiva a autoritatii a imputernicit un grup de lucru, format din angajati, sa faca o analiza in ce priveste atat resursa umana, cat si resursa materiala si investitionala a autoritatii. In functie de aceasta analiza, vor fi luate masuri. Autoritatea trebuie sa fie in pas cu vremurile. Nu putem fi blocati in timp, pentru ca asa ne-am obisnuit. Sunt oameni profesionisti (n.n. in ASF), dar trebuie sa se adapteze la vremuri si la nevoile pietei, pentru ca, altfel, Autoritatea va pierde. Nu imi permit ca Autoritatea sa piarda, sub conducerea mea”, a declarat seful ASF, Nicu Marcu, citat de Financial Intelligence.
El a adaugat ca intentioneaza sa debirocratizeze, pe cat posibil, institutia, dat fiind faptul ca Autoritatea trebuie sa fie transparenta si deschisa total catre investitori si consumatori.
„Nu mai doresc birocratie in aceasta institutie. Nu sunt promotorul concedierii oamenilor. Fiecare om are sansa lui sa munceasca, dar lucrurile se schimba daca nu performeaza la locul de munca. Autoritatea se va reforma. Intr-un timp extrem de scurt, veti vedea rezultatele acestor reforme.”, a mai precizat Nicu Marcu.
ASF a aplicat Amenzi consistente in sectorul RCA
In ce priveste neregulile semnalate de consumatori in piata asigurarilor in primul semestru din 2020, acestea s-au dublat fata de anul trecut, insa doar 54% dintre acestia au primit castig de cauza din partea ASF. Peste 95% dintre cele 18.111 de reclamatii unice din asigurari au vizat nereguli in sectorul RCA, Euroins fiind cel mai reclamat asigurator cu peste 11.200 de petitii impotriva sa.
„Imaginea ASF a avut de suferit de-a lungul timpului din cauza unor probleme pe piata RCA. De la inceputul mandatului meu, mesajele au fost clare: rolul nostru este sa ajutam la respectarea drepturilor. Atunci cand platesti o polita RCA te astepti sa ti se intoarca serviciul cand esti in impas, daca ti se loveste masina. Ei, de multe ori, oamenii au simtit ca au fost grevati de acest drept si spun acest lucru prin prisma petitiilor primite. Nimeni nu este mai presus de lege. Stim ca zona RCA este o piata destul de concentrata si doua companii (n.r. City Insurance si Euroins) detin o pondere mare din zona RCA. Noi in aceasta perioada am supravegheat foarte atent si am sanctionat destul de dur cand au aparut probleme”, a declarat miercuri Nicu Marcu, presedintele ASF in cadrul videoconferintei de miercuri.
In luna octombrie 2020, Euroins a fost amendata de ASF cu 2,1 milioane de lei si trebuie „sa revizuiasca tarifele de prima RCA, avand in vedere deficientele constatate, in termen de 90 de zile de la data comunicarii deciziei”. ASF a mai constatat deficiente, printre care cele privind modul de calcul al rezervelor tehnice constituite, iar Autoritatea a mai sanctionat Euroins cu 1,5 milioane de lei, in timp ce directorul general si directorul executiv au primit si ei o amenda de 100.000 de lei fiecare si „retragerea aprobarilor acordate de catre ASF”.
Principalele constatari din Raportul privind stabilitatea pietelor financiare nebancare – semestrul II 2020: Piata de capital, risc ridicat cu tendinte de crestere
„In aceasta perioada scursa de la inceputul pandemiei, cand digitalizarea a evoluat rapid, iar cadrul de reglementare la nivel european este si el in continua schimbare, mentinerea integritatii pietelor noastre financiare nebancare este critica (...) COVID-19 duce la o schimbare de paradigma pentru componentele cheie ale riscurilor si ale factorilor determinanti, modificand profilul de risc al multor clase de active”, scrie in Raport Valentin Ionescu, Director Directia Strategie si Stabilitate Financiara in cadrul ASF.
Pe plan national, se arata in Raportul ASF, fondurile de pensii private se mentin intr-o zona de risc mediu spre scazut, cu tendinta de diminuare.Investitiile fondurilor de pensii sunt realizate prudent, peste 67% din active fiind plasate in titluri emise de statul roman. Astfel, riscul de credit este unul redus si conectat cu riscul de tara.
Pe piata asigurarilor din Romania, riscurile se afla la un nivel mediu, dar in crestere, ca urmare a efectelor incertitudinii generate de criza globala, potrivit Raportului. Riscul de afaceri a crescut, din cauza evolutiei pandemiei, in timp ce riscurile de profitabilitate si de solvabilitate s-au mentinut la un nivel mediu, chiar daca mentinerea ratelor scazute ale dobanzii poate avea un dublu impact pe partea activelor si a datoriilor, in special asupra asiguratorilor de viata, cu consecinte negative asupra solvabilitatii si pozitiei financiare ale societatilor.
„Pe piata de capital din Romania riscurile se afla la un nivel ridicat cu tendinta de crestere, in special datorita specificului burselor de a reactiona imediat, chiar anticipativ, la orice factori perturbatori din economie si nu numai” -Raportul ASF
„Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat o crestere anuala a valorii tranzactionate, dar capitalizarea acesteia nu a reusit sa recupereze inca scaderile puternice din primul val al pandemiei (...) In contextul incertitudinilor referitoare la restrictiile viitoare din cadrul pandemiei, este posibil sa asistam si la alte episoade de presiune asupra lichiditatii fondurilor prin cresterea retragerilor, desi acestea pot aplica instrumente legale de management al lichiditatii. Si pe piata fondurilor de investitii se mentine un nivel ridicat de concentrare a serviciilor de depozitare”
ASF a adoptat o serie de masuri microprudentiale ca raspuns la pandemia COVID-19, care nu sunt de natura fiscala si nu fac obiectul Recomandarii CNSM:
- Prorogarea unor termene pentru raportare pentru piata de asigurari;
- Recomandari privind transparenta emitentilor;
- Utilizarea mijloacelor de comunicare electronica;
- Reducerea cu 25% a tuturor taxelor percepute de catre ASF pe perioada starii de urgenta;
- Introducerea posibilitatii activarii unor instrumente exceptionale pentru participantii in industria fondurilor de investitii;
- Emiterea unor alerte privind riscul cibernetic;
- Derogarea temporara de la plafonul maxim de investitii in titluri de stat pentru fondurile de pensii private