RENUNTAREA LA MASCA DE PROTECTIE IN AER LIBER – Ministrul Sanatatii vine cu noi informatii. Restrictiile care ar putea fi ridicate pana la incetarea starii de alerta
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a anuntat luni, 14 februarie 2022, ca am intrat pe un trend descendent al cazurilor de COVID-19. Potrivit acestuia, avand in vedere modul in care numarul de cazuri scade, autoritatile analizeaza ridicarii starii de alerta in perioada urmatoare:
"Dar, pana se ridica starea de alerta, sigur ca anumite restrictii cum ar fi, de exemplu, utilizare mastii in aer liber s-ar putea renunta la ele sau, stiu eu, cresterea gradului de ocupare a unor institutii care organizeaza evenimente, dar numai in corelatie cu evolutia reala”.
Trend descendent
Alexandru Rafila a spus ca nu putem avea un calendar al relaxarilor pana cand gradul de ocupare al sectiilor ATI nu incepe sa scada in mod sustinut. Ministrul Sanatatii a mai anuntat ca cifrele ne arata ca am intrat pe un trend descendent, insa acest trend descendent al numarului de cazuri semnalate trebuie sa se cupleze cu alti doi indicatori ca sa putem sa discutam de ridicarea restrictiilor si chiar despre o eventuala renuntare la starea de alerta la un anumit moment. In primul rand, este vorba despre scaderea numarului de persoane care sunt internate, dar mai ales despre scaderea numarului de pacienti internati in sectiile de terapie intensiva.
Iata declaratiile facute de Alexandru Rafila:
"Cifrele ne arata ca am intrat pe un trend descendent. Acest trend descendent al numarului de cazuri semnalate trebuie sa se cupleze cu alti doi indicatori ca sa putem sa discutam intr-adevar de ridicarea restrictiilor si chiar despre o eventuala renuntare la starea de alerta la un anumit moment. In primul rand, este vorba despre scaderea numarului de persoane care sunt internate, dar mai ales despre scaderea numarului de pacienti internati in sectiile de terapie intensiva. Media numarului de cazuri din ultimele 7 zile este in scadere accentuata. Aceste lucru s-a corelat si cu scaderea pozitivitatii in cazul testarii. Am avut o medie in jur de 30%. Trebuie sa existe o tendinta descrescatoare consolidata care sa permita luarea acestor decizii.
Cazurile, in scadere
Deocamdata, nu avem motive sa avem un astfel de calendar, pentru ca situatia in spitale este serioasa in continuare in sectiile de terapie intensiva. Totusi, uitandu-ne la modul in care numarul de cazuri scade, sigur ca o sa ne punem aceasta problema a ridicarii starii de alerta in perioada urmatoare, dar, pana se ridica starea de alerta, sigur ca anumite restrictii cum ar fi, de exemplu, utilizare mastii in aer liber s-ar putea renunta la ele sau, stiu eu, cresterea gradului de ocupare a unor institutii care organizeaza evenimente, dar numai in corelatie cu evolutia reala. Evolutia reala s-a schimbat. Nu mai este legata de numarul de cazuri care se inregistreaza zilnic, ci este legata de numarul de pacienti din spitale si cei din sectiile de terapie intensiva”.