Reguli noi pe piata imobiliara. Avansul platit nu poate depasi 10% din pretul imobilului: “Se doreste reducerea expunerii financiare a cumparatorilor la riscurile asociate constructiei imobilului" (Proiectul)
Se propun noi reguli privind avansul platit pentru locuinte. Aceste se regasesc in propunerea legislativa pentru completarea Legii 10/1995 privind calitatea in constructii, initiata de mai multi parlamentari PSD, printre care si Alfred Simonis (foto). Astfel, avansul avansul cerut de dezvoltatori nu poate depasi 10% din pretul total al imobilului.
Proiectul ofera posibilitatea ca acest plafon sa creasca pana la 40%, dar numai in cazul in care dezvoltatorul are incheiata o polita de asigurare a investitiei emisa de o societate de asigurare. Aceasta asigurare va proteja cumparatorul in situatia nerespectarii contractului de catre dezvoltator, se precizeaza in Expunerea de motive.
Initiatorii arata ca practicile curente permit dezvoltatorilor sa solicite avansuri mari la semnarea promisiunilor de vanzare, fara a exista garantii adecvate in cazul nerespectarii obligatiilor contractuale de catre dezvoltator. Iar aceasta situatie pune consumatorii intr-o pozitie vulnerabila, creand riscuri semnificative, in special in cazurile de insolventa a dezvoltatorilor sau intarzieri in livrarea imobilului.
De asemenea, limitarea avansului ofera o protectie imediata consumatorilor, reducand riscul de pierdere a unor sume mari de bani in cazul in care imobilul nu este livrat conform contractului: "Limitarea avansului ofera o protectie imediata consumatorilor, reducand riscul de pierdere a unor sume mari de bani in cazul in care imobilul nu este livrat conform contractului. De asemenea, introducerea politei de asigurare va oferi o plasa de siguranta in cazuri extreme”.
Prezentam pasaje din expunerea de motive, pe care o atasam integral, alaturi de proiectul de lege:
“Piata imobiliara din Romania este intr-o continua expansiune, fiind unul dintre motoarele cresterii economice. Numai ca aceasta prezinta si riscuri pentru cumparatori, in special in tranzactiile privind imobile aflate in faza de constructie. Practicile curente permit dezvoltatorilor sa solicite avansuri mari la semnarea promisiunilor de vanzare, fara a exista garantii adecvate in cazul nerespectarii obligatiilor contractuale de catre dezvoltator. Aceasta situatie pune consumatorii intr-o pozitie vulnerabila, creand riscuri semnificative, in special in cazurile de insolventa a dezvoltatorilor sau intarzieri in livrarea imobilului.
Prezenta initiativa legislativa urmareste sa reduca aceste riscuri prin limitarea sumelor pe care cumparatorii le pot plati drept avans la semnarea promisiunilor de vanzare, oferind totodata posibilitatea unor masuri suplimentare de protectie prin intermediul politelor de asigurare.
Principalul scop al acestei initiative este protejarea cumparatorilor prin stabilirea unui plafon maxim pentru avansurile platite la semnarea unui promisiuni de vanzare a unui imobil, avans care nu poate depasi 10% din pretul total al imobilului. Prin aceasta masura, se doreste reducerea expunerii financiare a cumparatorilor la riscurile asociate constructiei imobilului si garantarea unor conditii contractuale mai echitabile.
De asemenea, proiectul ofera posibilitatea ca acest plafon sa creasca pana la 40%, dar numai in cazul in care dezvoltatorul are incheiata o polita de asigurare a investitiei emisa de o societate de asigurare. Aceasta asigurare va proteja cumpardatorul in situatia nerespectarii contractului de catre dezvoltator.
Limitarea avansului ofera o protectie imediata consumatorilor, reducand riscul de pierdere a unor sume mari de bani in cazul in care imobilul nu este livrat conform contractului. De asemenea, introducerea politei de asigurare va oferi o plasa de siguranta in cazuri extreme”.
>>Proiectul de lege pentru completarea Legii 10/1995 privind calitatea in constructii