Grid star
eveniment

REGLEMENTAREA PIETEI ENERGIEI – Ministrul Gabriela Firea: "Revenirea la reglementarea pietei energiei, propusa de noi, este o solutie care se impune"

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, propune revenirea la reglementarea pietei energiei, si precizeaza ca este "o solutie care se impune dupa plafonarea si compensarea" preturilor. Firea acuza "liberalizarea dezastruoasa facuta de Guvernele Citu (foto stanga)-Orban (foto dreapta)".

Potrivit acesteia, masura ar aduce stabilitate, o scadere rapida a inflatiei, oprirea scumpirilor si implicit ar mentine puterea de cumparare. Si, cel mai important lucru, ar fi sustenabila financiar pentru bugetul tarii.
Gabriela Firea arata intr-o postare pe facebook ca reglementarea pietei energiei inseamna preturi administrate de stat pe tot lantul, de la producator pana distribuitor, cum a fost inainte de "liberalizarea dezastruoasa facuta de Guvernele Citu-Orban, care a provocat si alimentat nebunia scumpirilor”. Ministrul arata ca plafonarea care se face acum, si care este in vigoare pana in martie 2023, inseamna preturi libere, ”de piata” la producatori si plafon de pret al furnizorilor pentru consumatori. Iar diferenta de pret se plateste de la buget, sub forma compensarilor.

​ Iata anuntul Gabrielei Firea:

"Revenirea la reglementarea pietei energiei, propusa de noi, este o solutie care se impune dupa plafonarea si compensarea care sunt acum in vigoare. Ar aduce stabilitate, o scadere rapida a inflatiei, oprirea scumpirilor si implicit ar mentine puterea de cumparare. Si, cel mai important lucru, ar fi sustenabila financiar pentru bugetul tarii.
Sunt doua lucruri distincte : plafonarea din prezent si propunerea PSD de reglementare.
Reglementarea pietei energiei inseamna preturi administrate de stat pe tot lantul, de la producator pana distribuitor, cum a fost inainte de liberalizarea dezastruoasa facuta de Guvernele Citu-Orban, care a provocat si alimentat nebunia scumpirilor.
Plafonarea care se face acum, si care este in vigoare pana in martie 2023, inseamna preturi libere, ”de piata” la producatori si plafon de pret al furnizorilor pentru consumatori. Iar diferenta de pret se plateste de la buget, sub forma compensarilor.

​Plafoanele sunt:

La electricitate:

-0,68lei/kwh, pentru casnici cu consum mai mic sau egal cu 100 de kwh;
-0,8 lei/kwh, pentru casnici cu consum mai mare de 100 kwh;
-1 leu/kwh pentru non-casnici.

La gaz:

-0,31 lei/kWh, pentru casnici;
-0,37 lei/kWh pentru non-casnici cu un consum anual de cel mult 50.000 Mwh.

​Pretul gigantic al energiei

Marea problema a sistemului actual este pretul gigantic la care a ajuns sa se tranzactioneze energia. Ieri, de exemplu, Romania a inregistrat cel mai ridicat pret mediu zilnic spot la energie electrica din intreaga Europa : 2.604 lei/MWh (sau 528 euro/MWh), aproape de 3 ori mai mare decat cel din Spania sau Portugalia si cu peste 200 de euro superior celui din Germani.
Este evident ca piata energiei este profund dezechilibrata si in toata lumea guvernele actioneaza sau pregatesc interventia statului, inclusiv prin nationalizari ale unor companii gigant, care asigura utilitatile vitale societatii precum electricitatea sau gazul.
In Romania, a functionat bine procedura reglementarii, exista institutii si expertiza in acest sens, iar conditiile actuale – crize majore suprapuse, penurie, razboi – justifica pe deplin renuntarea la liberalizarea pietei, cel putin pe o perioada limitata.
Altfel, problemele doar se acutizeaza si vor deveni insurmontabile.
Am discutat aceste teme importante cu presedintii de la sectoare, parlamentarii si consilierii social democrati”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani