Grid star
antreprenoriat

Regimul fiscal al microintreprinderilor, miza pentru banii din PNRR. Comisia Europeana cere reducerea plafonului de la 500.000 euro la 88.500 euro

Plafonul pentru incadrarea la microintreprinderi trebuie redus de la 500.000 de euro la 88.500 de euro. Aceasta este una dintre cerintele Comisiei Europene pentru ca Romania sa primeasca toti banii din transa a treia din PNRR. Precizam ca multe societati prefera impozitarea pe venit ca microintreprindere, si asta pentru ca taxarea este mai mica. In prezent, IMM-urile a caror cifra de afaceri este cuprinsa intre 500.000 si 1 milion euro nu se mai incadreaza in impozit de 1% din cifra de afaceri, ci la cel de 16% (click aici pentru a afla cat platesc restul). 

Ministrul Investitiilor, Adrian Caciu (foto), a facut precizari miercuri, 16 octombrie 2024, dupa ce Comisia Europeana a anuntat suspendarea a o parte din fondurile Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR) ale Romaniei. Caciu a declarat ca cererea de plata numarul 3 in valoare bruta a fost de 2,7 miliarde de euro. Din aceasta suma, Romania deja a incasat 649 de milioane de euro, reprezentand prefinantarea, odata cu prefinantarea celorlalte cereri de plata pe care le are la dispozitie din intreaga derulare a Planului National de Redresare si Rezilienta. Urmeaza ca intr-o luna, Comisia sa transmita calculul corect sau final asupra platii partiale pe care o efectueaza,dar si suma suspendata aferente celor sase jaloane considerate neindeplinite sau partial indeplinite. 

Impozitarea

Ministrul Investitiilor a mai precizat ca jaloanele pe care CE le considera neindeplinite sunt pe componenta de energie, pe partea de guvernanta corporativa la companiile din energie. Exista si jalonul care se refera la microintreprinderi, parte din reforma fiscala, care, dintr-o anumita perspectiva a Comisiei, a ramas partial neindeplinit. Executivul comunitar reclama ca plafonul de impozitare de la microintreprinderi ar trebui redus de la 500.000 euro la aproximativ 88.500, cat este plafonul de TVA. 

Prezentam declaratiile facute de Adrian Caciu:

“Comisia Europeana a comunicat oficial Romaniei o evaluare partial pozitiva asupra cererii de plata numarul 3, o cerere de plata care cuprinde jaloane si tinte aferente trimestrelor III si IV 2022, respectiv Comisia ne informeaza ca din total 74 de jaloane si tinte, cate a avut cererea de plata numarul 3, un numar de 68 de tinte si jaloane sunt indeplinite din perspectiva Comisiei, iar sase jaloane nu sunt indeplinite in totalitate sau sunt partial indeplinite. Din aceasta perspectiva, am anuntat si in saptamanile trecute, dar acum avem o formalizare a acestei discutii sau acestor anunturi pe care le-am facut, vom avea o plata partiala din cererea de plata numarul 3. Ar trebui sa precizez faptul ca cererea de plata numarul 3 in valoare bruta a fost de 2,7 miliarde de euro. Din aceasta suma, Romania deja a incasat 649 de milioane de euro, reprezentand prefinantarea, odata cu prefinantarea celorlalte cereri de plata pe care Romania le are la dispozitie din intreaga derulare a Planului National de Redresare si Rezilienta, urmand ca intr-o luna de zile Comisia Europeana sa ne transmita calculul corect sau final asupra platii partiale pe care o efectueaza si pe diferenta suspendarea unei sume aferente celor sase jaloane considerate neindeplinite sau partial indeplinite. 
Am vazut, pe surse, o serie de date, inclusiv de sume, nu as confirma sumele, ceea ce am ca certitudine este suma de la transporturi, unde este vorba de 79 de milioane de euro ca suspendare. In rest, nu as confirma aceste sume pana cand nu avem, daca vreti, decizia oficiala a Comisiei Europene. Este si un agreement, daca, poate, ati vazut comunicarea Comisiei, comunicarea de evaluare pozitiva nu contine date si sumele referitoare la plata partiala, acestea urmand sa fie finalizate in baza aprobarii din cadrul Consiliului de Ministri ai Finantelor - ECOFIN, peste o luna de zile, dupa ce au fost validate de comitetele economice ale Comisiei. Aici, evident, nu mai este un secret pentru nimeni. 
Am avut o dezbatere ampla in acest an asupra jaloanelor in discutie. Avem, si ati prezentat si dumneavoastra, n-as intra in foarte multe detalii decat daca este nevoie, dar competenta de intrare in detalii revine totusi ministrilor de resort. Avem un jalon pe componenta de energie, pe partea de guvernanta corporativa la companiile din energie, unde trebuie reluata procedura la un numar de 15 companii; avem un jalon care se refera la microintreprinderi, parte din reforma fiscala, care, dintr-o anumita perspectiva a Comisiei, a ramas partial neindeplinit, in sensul in care dansii reclama ca plafonul de la microintreprinderi ar trebui redus de la 500.000 euro undeva la 88.500, cat este plafonul de TVA potrivit directivei TVA. Aici deja am anuntat, a anuntat si domnul prim-ministru, si facem inca o data acest anunt - ca este, din punctul nostru de vedere, nevoie de o decizie politico-economica, la care sa participe toata clasa politica, inclusiv cei care au trecut in PNRR eliminarea facilitatilor la microintreprinderi, dar si mediul economic, pentru a face o analiza asupra impactului economic asupra acestei decizii versus impactului economic daca Romania renunta la banii aferenti acestui jalon.
De asemenea, este vorba de jalonul privind guvernanta corporativa de la Secretariatul General al Guvernului, referitor la agentia cunoscuta mai simplu sub numele de AMEPIP, agentia care coordoneaza conducerea companiilor de stat. Acolo deja a fost reluata procedura. Estimarea noastra este ca aceasta reluare de procedura, am avut demisia conducerii si s-a reluat procedura, estimarea cu finalizarea acestei proceduri este undeva in luna ianuarie a anului 2025.
Cu alte cuvinte, ceea ce se suspenda se poate incasa intr-un termen de sase luni. Nu se asteapta sase luni, daca din jaloanele acestea vor fi rezolvate mai repede, cum ai rezolvat jalonul, asa si incasezi banii”.


 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani