REGELE HI-FI DIN ROMANIA – Audiofilii renunta la lumea digitala si se intorc la sunetul analog. Iura Cebotaras – Hi Fi Expert: “Nu poti sa-ti iei boxe si amplificatoare de zeci de mii de euro si sa bagi streaming sau muzica de pe stick!”
Greu de crezut, dar iata ca exista si la noi, in Romania, oameni care au dus pasiunea pentru muzica aproape de fanatism. Pasionat de muzica de mic copil, cand a terminat la 10 ani o scoala de muzica la acordeon, Iurie Cebotaras – “Iura” pentru cei care il cunosc – a intrat in lumea audiofililor in urma cu peste 40 de ani, ajungand sa aiba scule muzicale mai scumpe decat apartamentul in care locuia.
Originar din Edinet (Republica Moldova), Iura a terminat in 1985 facultatea de medicina generala din Chisinau, insa pasiunea pentru muzica i-a schimbat cariera dupa ce si-a permis sa-si cumpere cateva magnetofoane si deck-uri AKAI (646, 747, GX-F910), pe care a inceput sa traga muzica si sa vanda benzi si casete amatorilor, pe vremea cand romanii se dadeau in vant dupa Modern Talking si CC Catch. A descoperit ca pasiunea sa ii aducea cu mult peste cei 50 de dolari pe luna, pe care ii incasa ca profesor la Universitatea Libera Internationala (ULIM) din Moldova. Si s-a lansat. A deschis un studio si o casa de discuri, in care a facut inregistrari cu totii marii artisti de muzica populara si nu numai din Moldova (incepand cu Nicolae Botgros).
Remarcandu-i talentul si determinarea, marele poet Grigore Vieru si fostul director al Magazinului Muzica, Eugen Rotaru (“Jack”), l-au convins sa-si mute afacerile la Bucuresti, unde din anul 2000 si-a deschis o firma de vanzari de scule muzicale de top – Hi Fi Expert SRL –, care si-a inaugurat recent un sediu de inalta tinuta pe Bulevardul Eroii Sanitari nr. 89, vizavi de Facultatea de Medicina si de intrarea in Palatul Cotroceni.
Un sediu impresionant nu doar prin arhitectura, dar mai ales prin multitudinea de scule muzicale de top, care ar innebuni orice audiofil, de la o serie de producatori de prima mana din lume, al caror unic distribuitor a devenit pe Romania: Accuphase, Luxman, Marten, Sonus Faber, Balllfinger si multe altele. Inclusiv de la celebrul producator japonez de piane Yamaha, perceput de multi ca o firma de consum, dar care are o gama high-end de exceptie pe zona hi-fi, ce ii asigura o pozitie de top in clasamentul marilor producatori internationali. Pentru orice informatie si dorinta legata de sculele Yamaha, in firma se ocupa fiica lui Iura – Emilia Cebotaras, brand manager, pregatita sa preia afacerea.
In impresionantul sediu al Hi Fi Expert SRL intalnesti boxe, magnetofoane, amplificatoare, playere de mare rafinament si toate accesoriile din lumea audiofililor, care sunt aproape de negasit in alta parte in Romania. Unele de serie limitata si extrem de scumpe. Dar pe care le poti asculta fizic in saloanele deschise clientilor.
Cum sa combini sculele intre ele, cum sa obtii sinergia maxima? Iura este expertul care da solutii practice, care stie cum functioneaza fiecare aparat si explica, in functie de buget, cum trebuie aleasa o combinatie care sa poata reproduce la nivel inalt muzica: “Daca un sistem nu poate reproduce muzica clasica, nu poate reproduce nimic cum trebuie: nici rock, nici jazz, nimic... In orice sistem trebuie sa gasesti un echilibru, in care sa tii cont inclusiv de cabluri, de surse... Trebuie sa stii fizica. Niciun sistem nu transforma perfect informatia digitala in analog. Trebuie sa stii cum sa contruiesti un sistem bun, cunoscand cum functioneaza componentele, cum reproduce fiecare sunetul... Pentru asta trebuie sa cunosti muzica, sa ai experienta si practica, sa mergi la sute de concerte, sa stii cum trebuie sa sune o inregistrare si sa cunosti cum reproduce aparatul”.
Valoroasa colectie de muzica a lui Iura este coplesitoare, adusa din Japonia si intreaga lume. Sunt artisti ale caror inregistrari de mare calitate le-a vanat toata viata cu frenenzie, precum soprana Maria Callas in opera “Norma”, inregistrari din anii '50 pana in prezent.
Iura este un impatimit al sunetului analog si nu vede cu ochi buni asaltul digitalizarii din lumea muzicii. Recunoaste ca producatorii de scule muzicale au reusit multe performante in lumea digitala, dar ca tot sunetul analog e cel mai bun si ajunge cu usurinta la creier. Si asta tine in principal de sursa muzicii, unde banda magnetica e inca la putere pentru ca suna cel mai bine, urmata de pick-up-uri si de CD-transporturi: “Nu poti sa-ti iei boxe si amplificatoare de zeci de mii de euro si sa bagi streaming sau muzica de pe stick... Nu poti sa pui un stick pe un sistem high-end! Toti fac streaming, dar nu va suna niciodata ca o banda de magnetofon. Cine asculta muzica pe magnetofon o perioada nu se mai poate intoarce la streaming”. Si daca cineva nu crede, sa asculte la sediul Hi Fi Expert SRL cum suna o inregistrare pe banda pe un magnetofon Ballfinger (vezi foto), pentru a se convinge! Sau un LP (disc de vinil) pe un pick-up de top. Sau o inregistrare pe un CD cu foita de aur.
L-am intrebat pe Iura cum explica succesul lui in piata hi-fi, unde concurenta este acerba: “Concurenta e interesata in principal de bani. Eu pun suflet si experienta mea. Am adus cele mai bune brand-uri pe sunet analog. Noi le insuflam clientilor sa cumpere magnetofoane, pick-up-uri, sa caute sa mearga pe analog. Un sistem trebuie sa reproduca muzica, nu sunete, indiferent de buget. Niciodata nu am prostit un client si nu am profitat de el”.