Grid star
criptomonede

„REGELE BITCOIN” AL BRAZILIEI, ARESTAT - „Operatiunea Daemon” a scos la iveala un sofisticat sistem de frauda extins in SUA si Europa de peste 300 milioane de dolari

Regele Bitcoin”, Claudio Oliveira, a fost arestat luni, 5 iunie si acuzat de politia federala braziliana ca ar fi creat un sistem de frauda de aproximativ 300 de milioane de dolari. Ancheta asupra Grupului Bitcoin Banco, denumita „Operatiunea Daemon”, a constatat ca fondurile investitorilor au fost „deturnate in functie de interesele liderului organizatiei criminale”.

Bitcoin Banco Group, platforma cripto, condusa de exoticul multimilionar autoproclamat „Regele Bitcoin”, Claudio Oliveria, ar fi pacalit investitorii cu promisiuni de randamente zilnice exorbitante, dupa care banii au disparut fara urma.

O declaratie fiscala din 2018 a aratat ca Oliveira a reclamat atunci ca ar detine 25.000 BTC (echivalentul a peste 850 milioane de dolari la cursul de azi al Bitcoin) si 14 proprietati braziliene printre activele sale, scrie publicatia braziliana criptofacil.com.

Potrivit unui comunicat de presa din 5 iunie, politia federala din regiunea metropolitana Curitiba l-a arestat pe Claudio Oliveira si alti membri ai grupului Bitcoin Banco cu un mandate de arestare preventiva, patru mandate de arestare temporara si 22 de mandate de perchezitie si sechestru.

Politia relateaza ca primele semnale de alarma ar fi inceput sa sune la inceputul anului 2019, cand platforma a inceput sa blocheze cererile de retragere ale clientilor.

Firma braziliana de brokeraj criptografic a sustinut la acel moment ca a pierdut 7.000 BTC (bitcoin) din fondurile investitorilor.

Platforma de exchange cripto a sustinut ca a fost piratata in mai 2019, dar se pare ca nu a furnizat dovezi care sa sustina acest lucru. Pe 6 iunie, un judecator a ordonat firmei sa furnizeze dovezi ale hack-ului dupa ce un fost client a intentat un proces impotriva firmei.

Peste 7000 de Bitcoin, plasamente ale investitorilor, disparuti fara urma

Ca urmare a presupusului hack, Bitcoin Banco Group a solicitat un acord cu autoritatile locale pentru reorganizarea finantelor si plata creditorilor pentru a evita falimentul - cu o instanta de faliment din Curitiba, potrivit moneycontrol.com.

In ciuda faptului ca Grupul Bitcoin Banco a depus cereri de insolventa, compania ar fi functionat ca de obicei si si-a neglijat obligatiile fata de instanta de faliment - inclusiv cea de rambursare a sumelor datorate creditorilor. Platforma a continuat sa caute noi clienti, lansand „contracte publice de investitii colective” pe care nu le-a inregistrat la Comisia braziliana a valorilor mobiliare, noteaza cointelegraph.com

Pana in septembrie 2020, conturile Bitcoin Banco Group au fost inghetate de instante, deoarece s-au confruntat cu peste 200 de procese din partea investitorilor nemultumiti, incidentul estimand ca ar fi afectat peste 20.000 de investitori.

Politia a format in 2020 un grup de lucru format din 90 de ofiteri si a lansat „Operatiunea Daemon” pentru a investiga in continuare acuzatiile de delapidare, spalare de bani si grup infractional organizat, a declarat politia federala a Braziliei intr-un comunicat de presa.

Anchetele politiei au aratat, de asemenea, ca persoana anchetata a comis, de asemenea, in trecut, infractiuni de aceeasi natura in Statele Unite si, eventual, in alte tari europene. comiterea infractiunilor care fac obiectul anchetei”, a adaugat aceasta.

Oliveria se confrunta in acest cu acuzatii de infractiuni de faliment, delapidare, spalare de bani si operarea unei organizatii criminale in Brazilia.

Ancheta a constatat, de asemenea, ca „Regele Bitcoin” ar fi putut opera scheme similare in SUA si Europa.

Vor fi audiate in continuare alte persoane care, potrivit delegatului responsabil pentru caz, au o relatie nespecificata cu Oliveira si ar fi ajutat si la tranzactionarea BTC. Eventual, acestia sunt traderi care nu au fost inca identificati.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani