REDUCERI DE TAXE PENTRU PARINTI – Legea se aplica si pentru cei care au in intretinere una sau mai multe persoane (Document)
Propunerea legislativa prin care se propune ca parintii sa beneficieze de o reducere de taxe pentru fiecare copil avand ca scop incurajarea natalitatii, prevederile aplicandu-se si pentru cei care au in intretinere una sau mai multe persoane, initiat de parlamentarii PNL Mara Calista si Robert Sighiartau, a fost depusa in Parlament. Este vorba despre modificarea alin.(1)-(3) ale art.77 din Legea nr.227/2017 privind Codul fiscal.
Potrivit initiatorilor, 2021 a reprezentat anul cu un minim istoric atunci cand vorbim de cifre ale natalitatii. Conform Institutului National de Statistica, anul trecut s-au nascut 180.000 de copii, fata de 2020, cand se nascusera 200.000 de copii, iarasi un record negativ al ultimilor ani din Romania. Anul 2021 este similar anului 2011, an marcat de criza economica, cand s-au nascut tot 180.000 de copii.
”Este nevoie de masuri reale pentru incurajarea natalitatii in Romania. Tinerele familii au nevoie de ajutor si actuala propunere legislativa tocmai asta isi propune. Sa ofere stimulente financiare prin reducerea taxelor pentru a-i incuraja sa isi mareasca familia. Am incredere ca in cel mai scurt timp acest proiect va deveni lege, iar toti colegii din Parlament vor sustine aceasta propunere”, a declarat Mara Calista.
Iata care sunt modificarile vizate:
Art. I – Alineatele (1)-(3) ale articolului 77 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
(1) Persoanele fizice prevazute la art. 59 alin. (1) lit. a) si alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii.
(2) Deducerea personala prevazuta la alin.(1) se acorda, dupa cum urmeaza:
(i) pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere, deducerea personala este egala cu valoarea salariului de baza minim brut garantat in plata pentru anul respectiv;
(ii) pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere, deducerea personala este egala cu de doua ori valoarea salariului de baza minim brut garantat in plata pentru anul respectiv;
Deducerea pentru patru persoane
(iii) pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere, deducerea personala este egala cu de trei ori valoarea salariului de baza minim brut garantat in plata pentru anul respectiv;
(iv) pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere, deducerea personala este egala cu de patru ori valoarea salariului de baza minim brut garantat in plata pentru anul respectiv;
(3) Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri ai familiei, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale caror venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc lunar valoarea salariului de baza minim brut garantat in plata pentru anul respectiv, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 62 lit. o), w) si x) si/ sau a pensiilor de urmas cuvenite conform legii, precum si a prestatiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. II – Prevederile prezentei legi se aplica incepand cu anul urmator publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.