REDUCEREA TVA INTRA LA VOT – Investitiile pentru care ar putea fi aplicata masura. Modificarea Codului Fiscal, in Senat (Document)
Proiectul de lege pentru stimularea investitiilor in eficienta energetica si modificarea Codului Fiscal urmeaza sa fie dezbatut in sedinta Senatului din 5 octombrie 2022. Concret, se propune reducerea TVA-ului la 5% pentru pompele de caldura, panouri fotovoltaice si panouri solare termice.
Potrivit expunerii de motive, contextul climatic si geopolitic pune o presiune ridicata pe ansamblul sistemului energetic global si, implicit, national. Initiatorii arata ca ne confruntam cu un deficit structural, in contextul cererii crescute pentru energie si a unei oferte asupra careia actioneaza constrangeri de natura ecologica si legislativa. Mai mult, acest dezechilibru se va acutiza pe viitor, evolutiile anticipate fiind in directia cresterii costului energiei. Efectul a fost puternic resimtit de populatie, atat prin cresterea facturilor la energie, cat si prin presiunile inflationiste generate, care conduc la scumpirea bunurilor si serviciilor. Pentru a tempera aceste evolutii, care afecteaza negativ calitatea vietii cetatenilor, se impun maasuri imediate.
Cresterea preturilor, resimtita de consumatori
Se mai precizeaza ca in ceea ce priveste piata energiei electrice, aceasta este extrem de volatila din cauza unei lipse acute de noi capacitati de productie, cat si din cauza situatiei geopolitice europene. Impactul cresterii preturilor la consumatorii finali este resimtit mai ales de consumatorii vulnerabili. Acestia nu au resursele financiare pentru a investi in eficienta energetica, milioane de gospodarii aflandu-se in riscul de a ajunge in saracie energetica.
In acelasi timp, masurile de sprijin la nivel european si national vizeaza ajutoare directe catre consumatori, fie prin reduceri de taxe in facura de energie, fie prin plafonari de preturi. Initiatorii sustin ca aceste masuri nu ating cauza cresterii exponentiale a preturilor, iar masurile in vigoare astazi nu pot fi sustenabile pe termen lung. De asemenea, ele sunt cuplate cu supraimpozitari pentru producatorii de energie care, la randul lor, vor stopa potentiale investitii pe parte de productie.
Preturi plafonate pana in primavara
Preturile la energie si gaze naturale sunt plafonate pana la 31 martie 2023. In tot acest timp sunt necesare masuri concrete pentru a creste oferta de energie in piata, prin dezvoltarea de capacitati noi de productie. Pe de alta parte, se poate actiona pentru reducerea consumului de energie, prin cresterea eficientei energetice. Daca niciuna dintre aceste masuri nu vor fi luate, vom asista din nou la preturi foarte mari atunci cand piata va fi dereglementata, creand o presiune imensa pe consumatorii finali si pe intreaga economie, se mai precizeaza in proiectul de lege.
Acordarea de stimulente
"Astazi, cadrul general creat prin legislatie actioneaza pe de-o parte astfel incat consumatorii sa nu realizeze impactul real al preturilor si nevoia de reducere a consumului, iar pe de alta parte investitiile noi sunt inhibate. In plus, Romania face parte dintr-o piata europeana care isi doreste reducerea dependentei de gazul rusesc, astfel ca nu pot fi previzionate reduceri ale preturilor catre consumatorii finali intr-un viitor apropiat.
Socul pe care il vor resimti astfel consumatorii va fi si mai mare in viitor, cand ajutoarele directe vor expira. Din aceasta cauza sunt necesare stimulente nu numai pe partea de productie a energiei, dar si pe partea de eficienta energetica", se mai arata in proiectul de lege.
Investitii in eficienta energetica
Initiatorii arata ca proiectul de lege vine sa sprijine romanii pentru a accelera investitiile in eficienta energetica. Astfel, prin reducerea TVA-ului pentru livrarile de pompe de caldura, panourilor fotovoltaice si a panourilor solare termice, se stimuleaza reducerea consumului de energie electrica, cat si a dependentei consumatorilor fata de volatilitatea pietei de energie.
Aceasta schema pentru impulsionarea investitiilor in eficienta energetica este propusa pentru o perioada de 5 ani, astfel incat companiile si consumatorii sa poata previziona o crestere a capacitatii de productie pentru a acoperi o crestere a cererii.