Grid star
banci

Reducerea deficitului bugetar: raportul BNR

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a facut o analiza cu privire la inflatie si vine cu unele recomandari pentru reducerea deficitului bugetar excesiv. Reamintim ca executia bugetului general consolidat in primele noua luni ale anului 2024 s-a incheiat cu un deficit de 96,24 miliarde lei, respectiv 5,44% din PIB fata de deficitul de 56,46 miliarde lei, respectiv 3,52% din PIB aferent celor noua luni ale anului 2023 (click aici pentru a citi).

In acest sens, Banca Nationala arata ca mixul de politici macroeconomice trebuie sa vizeze un control eficient si o reechilibrare intre diversele componente ale cererii interne, dominata la acest moment de dinamica exuberanta a cererii de consum. Astfel, “este esentiala in special initierea corectiei deficitului bugetar excesiv, implicit calibrarea unei politici fiscale contraciclice, dar care sa cuprinda inclusiv derularea reformelor structurale, in special a celor menite sa sustina cresterea veniturilor guvernamentale si, totodata, sa asigure o reducere a cheltuielilor bugetare”.
Pana la momentul finalizarii scenariului de baza al proiectiei privind inflatia, autoritatile nu anuntasera intr-o maniera explicita nici dozajul si nici natura masurilor fiscale posibil a fi adoptate incepand din 2025, chiar daca o versiune aprobata de autoritati a Planului bugetar-structural national pe termen mediu a indicat ca extrem de probabila o ajustare bugetara esalonata pe o perioada de sapte ani.
 Realizarea corectiei pe un orizont lung de timp ar implica o diminuare proportionala a efortului mediu anual de consolidare fiscala, in conditiile in care numeroase organisme internationale recomanda refacerea cat mai rapida a spatiului fiscal national, pentru asigurarea stabilitatii pe termen lung intr-un context economic global complex, arata BNR.
In perspectiva, in cazul Romaniei, ajustarea deficitului bugetar se impune cu necesitate, atat din perspectiva angajamentelor Romaniei in relatia cu Comisia Europeana, cat si din cea a asigurarii, pe termen mediu, a unui mix echilibrat intre conduita politicii fiscale si cea a politicii monetare.

Scenariu pe inflatie

Conform scenariului de baza actualizat cu privire la inflatie, ulterior valorii de 4,6 la suta inregistrate in luna septembrie 2024, rata anuala a inflatiei indicelului preturilor de consum (IPC) va urma o traiectorie preponderent descrescatoare, insa ritmul dezinflatiei este de asteptat sa incetineasca atat in 2024, cat mai ales in 2025 si 2026.
Potrivit BNR, incepand din trimestrul III 2025, indicatorul se va situa sub nivelul de 4 la suta, coborand la 3,5 la suta in luna decembrie 2025, iar in trimestrul I 2026, va reintra si ulterior va ramane in interiorul intervalului tintei (3,3 la suta atat in luna iulie, cat si in luna septembrie 2026). 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani