RECTIFICAREA BUGETARA A FOST APROBATA – Noile cifre. Prognoza pentru Produsul Intern Brut

585

sursa foto: facebook Guvernul Romaniei

Guvernul Ciuca a aprobat joi, 17 noiembrie 2022, cea de-a doua rectificare bugetara pozitiva din acest an.

Veniturile bugetului general consolidat se majoreaza, pe sold, cu suma de 521,1 milioane lei, iar cheltuielile bugetului general consolidat se majoreaza, pe sold, cu suma de 522,1 milioane lei.
Conform prognozei macroeconomice de toamna care sta la baza rectificarii, este de asteptat ca Produsul Intern Brut sa inregistreze o valoare nominala de 1.396,2 miliarde lei in acest an, fata de 1.372,5 miliarde lei avut in vedere la prima rectificare bugetara), anunta Executivul.

Deficitul bugetului general consolidat se mentine la 80,1 miliarde lei, diminuandu-se ca procent in PIB, de la 5,84% din PIB la 5,74% din PIB.

Deficit in scadere

Executia bugetului general consolidat pe primele noua luni ale anului 2022 s-a incheiat cu un deficit de 41,70 miliarde lei in scadere fata de deficitul de 44,29 miliarde lei inregistrat la aceeasi perioada a anului 2021, sustine Guvernul condus de Nicolae Ciuca. Exprimat ca procent din PIB, deficitul bugetar a inregistrat o scadere cu 0,71 puncte procentuale pe primele noua luni ale anului 2022 fata de aceeasi perioada a anului 2021, de la 3,75% din PIB la 3,04% din PIB.

Veniturile bugetului

Veniturile bugetului general consolidat au insumat de 331,48 miliarde lei, cu 22,6% peste nivelul incasat in perioada similara a anului trecut. Evolutia favorabila a acestora fost influentata preponderent de avansul nominal al veniturilor din TVA, veniturilor nefiscale, incasarilor suplimentare din energie, contributiilor de asigurari si impozitului pe profit.
Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 373,18 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 18,6% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Exprimate ca procent din PIB, cheltuielile pe primele noua luni ale anului 2022 au inregistrat o crestere cu 0,57 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului 2021, de la 26,6% din PIB la 27,2% din PIB.

Mai multi bani din fonduri externe

Rectificarea bugetara acopera cheltuielile obligatorii, cele de buna functionare, asigura cheltuielile de asistenta sociala. De asemenea, au fost redistribuite    fonduri pentru programele derulate la nivelul ordonatorilor principali de credite, care au impact in economie si in sprijinirea populatiei si a companiilor.
Totodata, se asigura finantare pentru acordarea unui ajutor de stat producatorilor agricoli care au infiintat culturi in toamna anului 2021 si au fost afectate de seceta pedologica.
Se majoreaza, de asemenea, sumele alocate proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile, inclusiv din asistenta aferenta PNRR
„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole