Grid star
business capital

RECORD LA BURSA DE VALORI BUCURESTI - Valoarea totala de tranzactionare a depasit in premiera 24 miliarde lei. Peste 128.000 de investitori sunt prezenti pe piata de capital

Piata de capital din Romania a reusit sa atinga noi recorduri pe trei paliere de lichiditate dupa un 2022 marcat de volatilitate si incertitudini, inregistrand noi maxime la nivelul valorii totale de tranzactionare, lichiditatii medii zilnice si numarului de tranzactii.


Astfel, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a atins un nou record in 2022 in ceea ce priveste valoarea totala de tranzactionare realizata pe toate pietele cu toate tipurile de instrumente financiare dupa ce tranzactiile totale au depasit 24 miliarde lei, in crestere cu 11% fata de nivelul din 2021, cand aceasta valoare era de 21,6 miliarde lei. Pe segmentul de actiuni, anul trecut au fost realizate tranzactii totale de aproape 13,5 miliarde lei.
In 2022, la BVB au avut loc 251 de sedinte de tranzactionare, iar acest lucru s-a tradus printr-o lichiditate medie zilnica de tranzactionare pentru toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piata Reglementata (PR) si Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT) de 95,6 milioane lei. Este un nou record stabilit la BVB pentru acest indicator de lichiditate, unde cresterea a fost de 11% comparativ cu 2021.

Peste 1, 6 milioane de tranzactii

Investitorii au realizat in 2022 un nou record in ceea ce priveste numarul de tranzactii cu toate tipurile de instrumente financiare realizate pe toate pietele: peste 1,67 milioane de tranzactii. Comparativ cu anul 2021, cand au fost realizate 1,53 milioane de tranzactii cumulat pe PR si SMT, cresterea a fost de peste 9%.
Toate aceste rezultate au fost obtinute intr-un context regional si international dificil marcat, in principal, de razboiul din Ucraina, cresterea dobanzilor de politica monetara, ratele de doua cifre ale inflatiei si persistenta fenomenului inflationist, cresterea preturilor energiei, precum si perturbarea lanturilor de aprovizionare. Acesti factori au afectat toate pietele de capital internationale si, intr-un astfel de context regional si international dificil, toti indicii BVB au incheiat pe minus anul 2022, insa cu o depreciere sub nivelul afisat de S&P500 in SUA sau STOXX600 in UE. Mai exact, indicele BET, care include cele mai lichide 20 de companii listate la BVB, a inregistrat la finalul anului trecut o scadere de 10,7%, pana la un nivel de 11.663 puncte. Indicele BET-TR, care tine cont si de randamentul dividendelor, a scazut cu aproape 1,9% si a ajuns la 22.686 puncte. Prin comparatie, indicele european STOXX600 a scazut anul trecut cu 12,9%, in timp ce indicele american S&P500, cu 19,4%.
Intr-un astfel de context, in 2022, la BVB au fost realizate 42 de runde de finantare, mai mult de jumatate din recordul anului 2021. Valoarea totala a rundelor de finantare de anul trecut a ajuns la 1,9 miliarde euro, fiind foarte aproape de maximul din 2021, de 2 miliarde euro. In ultimii 4 ani, la BVB s-au derulat 149 de runde de finantare care au totalizat 6,1 miliarde euro. Din cele 149 de runde, 38 au fost emisiuni de actiuni si 111 emisiuni de obligatiuni.

Numarul investitorilor, in crestere

Tot anul trecut, la finalul trimestrului 3, numarul investitorilor a ajuns la peste 128.000, maxim absolut pentru piata de capital romaneasca. Prin comparatie, datele Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI) arata ca la finalul anului 2021 erau aproape 82.000 de investitori. Acest lucru inseamna o crestere de 56% realizata in primele 9 luni din 2022 comparativ cu valoarea de la finalul anului 2021 si o crestere de 137% comparativ cu numarul din urma cu doar patru ani.

Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Radu Hanga, a declarat ca 2022 a fost un adevarat carusel pentru pietele de capital internationale, care au fost marcate de volatilitate accentuata:

"Dupa o perioada foarte lunga caracterizata prin politici monetare relaxate, presiunile inflationiste au determinat demararea unui ciclu de crestere agresiva a dobanzilor la nivel global. Ceea ce a fost remarcabil in 2022 este faptul ca rundele de finantare prin piata de capital au continuat, chiar daca intr-un ritm mai lent, fiind dovezi clare ca ne indeplinim cu eficienta rolul de pilon esential pentru finantarea economiei. Este edificator ca, in acest sens, 42 de runde de finantare in valoare totala de 1,9 miliarde euro au fost deja derulate prin sistemele bursei intr-un singur an. Statul Roman este cel mai important partener al bursei, iar emisiunile periodice Fidelis au adus populatia mult mai aproape de fenomenul bursier”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani