Grid star
business capital

RECORD ISTORIC PE PIATA ASIGURARILOR – Ce se intampla cu politele RCA. Raport pe primele trei luni ale anului (Document)

Primele Brute Subscrise (PBS) de societatile de asigurare din Romania, in primele trei luni ale anului 2022, au ajuns la aproape 4,66 miliarde de lei, cea mai mare valoare trimestriala inregistrata in istoria pietei de asigurari din Romania,  in crestere cu 46% fata de perioada similara a anului trecut.


Potrivit Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), primele brute subscrise aferente asigurarilor generale au crescut cu 53,9%, in timp ce primele aferente asigurarilor de viata au urcat cu 16,1%. Motorul pietei continua sa ramana segmentul RCA, cu o crestere de 102,2% a primelor brute subscrise, pana la aproape 2,4 miliarde lei. Cresteri importante au fost consemnate si pe segmentul asigurarilor de sanatate (+28%), al asigurarilor CASCO (+12,4%) si al asigurarilor de incendiu si calamitati naturale (+11%). 

O evolutie remarcabila se poate constata si in ceea ce priveste nivelul de concurenta din piata. La finalul trimestrului I al anului 2022, primele patru societati de asigurare detineau cote de piata comparabile, formate din doua cifre. Diferenta dintre primul loc, pe care il ocupa societatea Euroins Romania si locul al patrulea, societatea Omniasig VIG, era de sub 7,5 puncte procentuale. Prin comparatie, la finalul primului trimestru din 2021, intre prima pozitia si a patra pozitie din top era o diferenta de peste 9 puncte procentuale. Procesul de diversificare este chiar mai clar raportat strict la asigurarile RCA. Pe aceasta linie de asigurari, trei societati au cote de piata formate din doua cifre, in timp ce alte trei societati controleaza procente notabile, de peste 7%. Primii doi jucatori controlau 55,6% din piata, la finalul lunii martie 2022, in timp ce in perioada similara a anului 2021, cele doua companii din fruntea clasamentului cumulau peste 77%, ceilalti jucatori avand cote de piata neglijabile”, arata ASF.

Despagubiri de peste 1,5 miliarde de lei

Rezultatele aferente primelor trei luni din 2022 arata ca majorarea substantiala a primelor subscrise a avut loc pe o baza sanatoasa, in conditiile in care principalii indicatori de solvabilitate si lichiditate s-au imbunatatit. In perioada amintita, firmele de asigurare au platit despagubiri de peste 1,5 miliarde de lei. Coeficientul de lichiditate a urcat la 2,44, de la doar 1,59 in primul trimestru din 2021 si 2,35 la finalul anului trecut. In acelasi timp, ratele SCR si MCR, care evidentiaza solvabilitatea companiilor in contextul normelor Solvency II, au fost supraunitare la nivelul intregii piete, cu o crestere de 11% pentru SCR, principalul indicator de solvabilitate.
O imbunatatire considerabila poate fi remarcata si in ceea ce priveste indicatorii de daunalitate: rata daunei si rata combinata a daunei. Desi ramane supraunitara la nivel de piata, nivel care indica faptul ca firmele de asigurare au plati de daune si cheltuieli cumulate peste nivelul primelor castigate, rata combinata a daunei a scazut de la 110,54% in prima parte a lui 2021 la 106,13% la finalul lunii martie 2022. De remarcat este ca 3 dintre cele 7 companii autorizate de A.S.F. sa practice si RCA au inregistrat rate combinate ale daunei subunitare”, precizeaza Autoritatea.

*Raportul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani