RECESIUNEA GENERATA DE COVID, DEPASITA CU INVESTITII SI LOCURI DE MUNCA – Consilierul Presedintelui CCIR, dl. Mihai Ivascu, Raportor al avizului Comitetului Economic si Social European privind Strategia Industriala a Uniunii Europene
Consilierul Presedintelui CCIR, membru in Grupul III al CESE – Diversitate Europa, dl. Mihai Ivascu (foto), a fost raportorul avizului Comitetului Economic si Social European privind „Strategia Industriala a Uniunii Europene”, adoptata cu 207 voturi pentru, 4 impotriva si 7 abtineri. Documentul, publicat in Monitorul Oficial al Uniunii Europene, reda opinia consultativa a organismului european care reprezinta societatea civila organizata si mentioneaza importanta echilibrului adecvat intre sprijinirea intreprinderilor europene, respectarea obiectivului de atingere a neutralitatii climatice pana in 2050 si oferirea de stimulente pentru consumatori, astfel incat sa consolideze consumul de produse si servicii durabile.
„Europa are nevoie de o baza industriala competitiva si puternica, daca doreste sa isi pastreze rolul de lider la nivel mondial. Politica industriala trebuie sa mearga mana in mana cu o politica comerciala si externa ferma, care, la randul ei, trebuie sa dezvolte strategii de asigurare a accesului la materiile prime”, a declarat dl. Mihai Ivascu, consilier al Presedintelui CCIR si Raportor CESE.
Avizul CESE privind „Strategia Industriala a Uniunii Europene” propune stabilirea unui plan clar in ceea ce priveste tranzitia catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon. De asemenea, documentul face referire la importanta investitiilor in cercetare, dezvoltare si inovare, precum si valorificarea avantajelor competitive ale Uniunii Europene. Totodata, este sustinuta aprofundarea pietei unice, cu conditii de concurenta mai echitabile in raport cu firmele din tari terte. Nu in ultimul rand, avizul CESE are in vedere recesiunea economica masiva ca urmare a pandemiei de COVID-19, prezentand solutii pentru ca pierderea temporara a productiei industriale sa nu devina una permanenta.
„Pandemia de COVID-19 a generat o recesiune care nu poate fi depasita decat actionand in coordonare in cadrul spatiului european, restabilind capacitatea companiilor de a genera valoare adaugata, prin investitii si crearea de locuri de munca. Este foarte clar ca Uniunea Europeana trebuie sa isi demonstreze puterea si forta in aceste momente dificile. Solidaritatea, cooperarea si respectul reciproc sunt esentiale pentru o redresare rapida”, a declarat dl. Mihai Ivascu, consilier al Presedintelui CCIR si Raportor CESE.
Comitetul Economic si Social European (CESE) este un organism consultativ al UE format din reprezentanti ai organizatiilor lucratorilor si angajatorilor si ai altor grupuri de interese. CESE transmite avize pe probleme europene catre Comisia Europeana, Consiliul UE si Parlamentul European, actionand, astfel, ca o punte intre institutiile europene cu rol de decizie si cetatenii UE.
Accesati documentul oficial publicat de Comitetul Economic si Social European facand click aici.