Grid star
litigii

REALITATEA VREA DOSARUL LUI MANASTIRE - Realitatea Plus a pus ochii pe marca “Dosar de politician” a lui Silviu Manastire

Compania Geopol International SRL care opereaza postul TV Realitatea Plus vrea sa inregistreze "dosarul de politician" al lui Silviu Manastire. Mihai Betelie, manager al Agentiei de Proprietate Industriala Rompatent Design, explica cum s-a ajuns la aceasta situatie si cat de posibila este preluarea denumirii "Dosar de politician" – emisiune realizata de jurnalistul Silviu Manastire la B1TV – de catre societatea care opereaza postul TV Realitatea Plus.

Vorbim, potrivit site-ului Lumea Marcilor, despre o cerere inregistrata de Geopol International SRL in 14 mai 2020 la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci pentru marca “100 Dosar de politician” – M 2020/03160, in care se solicita protectie pentru telecomunicatii, transmiterea emisiunilor televizate, emisiuni de stiri (clasa NISA38) si productie de emisiuni de televiziune, productie de emisiuni de televiziune de divertisment (clasa NISA 41).

Surpriza insa.

In urma verificarilor efectuate de Rompatent Design, Silviu Manastire are drept de marca asupra emisiunii “Dosar de politician”, drept de proprietate industriala asupra marcii “Dosar de politician cu Silviu Manastire”, obtinut la OSIM in 2014 avand numarul M2014/03370.

Ceea ce inseamna ca Silviu Manastire are exclusivitate in Romania asupra denumirii pentru telecomunicatii (clasa NISA 38) si educatie, instruire, productie de programe radio-tv (clasa NISA 41), adica pentru serviciile dorite si de Geopol international, fiind singurul care are are dreptul sa o foloseasca sau sa autorizeze utilizarea marcii.

Este adevarat ca Geopol International a cerut protectie prin noua marca si pentru publicitate (clasa NISA 35) si servicii de informare publica (clasa Nisa 45), pentru care Silviu Manastire nu are protectie, dar acest aspect este irelevant.

Riscul de confuzie daca s-ar inregistra noua marca este evident, subliniaza managerul Romatent Design, Mihai Betelie, care recomanda si pasii de urmat in aceasta situatie:

"Ce poate face Silviu Manastire?

El poate formula opozitie la OSIM in termen de 2 luni de la data de 21 mai 2020 cand s-a publicat cererea de marca a companiei Geopol International.

Un consultant avizat in proprietate industriala va sti ce are de facut si ce argumente sa aduca.

Cum pot fi prevenite asemenea situatii neplacute cand cineva incearca sa iti “fure” marca?

Proprietarii de marci trebuie sa stie ca acel certificat de marca obtinut de la OSIM reprezinta doar titlul de proprietate industriala asupra marcii care ii confera exclusivitatea in folosire. Atat.

Marca, la fel ca orice proprietate, trebuie aparata pe perioada de protectie.

Cea mai simpla modalitate este de a sti daca se depun marci asemanatoare (ca in cazul semnalat) sau identice.

Cum se poate realiza aceasta? Asa cum am facut si eu, parcurgand buletinele oficiale ale OSIM in care se publica cererile noi de marca. Asa am aflat de marca celor de la Geopol International care incalca drepturile marcii lui Silviu Manastire.

Ce faci mai departe? Ataci cu opozitie marca care iti incalca drepturile, pentru ca altfel marca noua se va inregistra.

Prin lege, OSIM nu mai are dreptul sa respinga cererile de marca noi care seamana sau sunt identice cu cele deja inregistrate, cu unele mici exceptii.

Monitorizarea marcilor proprii

Ce e de facut? Recomand proprietarilor de marci, pentru a nu avea surprize neplacute, sa isi monitorizeze marcile, parcurgand buletinele nationale, dar si europene in care se publica cererile noi de marca (marcile europene au valabilitate si in Romania, asadar si ele trebuie oprite de la inregistrare).

Asta o pot face singuri sau apeland la un specialist in proprietate industriala care ii va asigura consultanta si suport pe toata procedura de blocare la inregistrare a noii marci".

Sursa: Lumea Marcilor

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani