RCA plafonat cu aviz negativ. Consiliul Economic si Social: “Reprezinta o incalcare a normelor Uniunii Europene” (Avizul)
Consiliul Economic si Social (CES) a avizat negativ hotararea adoptata de Guvern prin care se mentine plafonarea pretului politelor de asigurare obligatorie (RCA) pana in septembrie 2024. CES sustine ca plafonarea primelor RCA reprezinta o incalcare a normelor Uniunii Europene, din care si Romania face parte, aspect subliniat in mai multe randuri de catre industria din domeniu.
Se mai arata ca dauna medie RCA a crescut in 2023 cu circa 8%, deoarece despagubirile nu au fost la randul lor plafonate. De asemenea, trebuie luat in considerare faptul ca rata medie a modificarii preturilor de consum in ultimele 12 luni (iunie 2023 — mai 2024) fata de precedentele 12 luni (iunie 2022 — mai 2023) a fost de 7,6%: “Asadar, orice prelungire ar fi trebuit sa fie cel putin ajustata cu inflatia”.
Iata pasaje din avizul CES, pe care il atasam integral la finalul articolului:
“Plafonarea primelor RCA reprezinta o incalcare a normelor Uniunii Europene, din care si Romania face parte, aspect subliniat in mai multe randuri de catre industria din domeniu. In pofida acestui fapt, proiectul de hotarare isi propune sa prelungeasca in continuare plafonarea tarifelor RCA cu o noua perioada de 3 luni (a patra), pana la data de 30 septembrie 2024, in conditiile in care, initial, masura a fost luata pentru 6 luni, si in contextul in care presiunea pe aceasta piata este in crestere, iar consecintele nu sunt dorite nici de clienti, si nici de autoritati.
Dauna medie RCA a crescut in 2023 cu circa 8%, deoarece despagubirile nu au fost la randul lor plafonate. De asemenea, trebuie luat in considerare faptul ca rata medie a modificarii preturilor de consum in ultimele 12 luni (iunie 2023 — mai 2024) fata de precedentele 12 luni (iunie 2022 — mai 2023) a fost de 7,6% (INSSE). Asadar, orice prelungire ar fi trebuit sa fie cel putin ajustata cu inflatia.
Nota de fundamentare ce insoteste proiectul de act normativ omite faptul ca pretul politelor RCA este influentat de numarul mare de accidente, de despagubirile platite si de costurile in crestere. Spre exemplu, asiguratorii platesc taxe si contributii majorate pentru RCA de la 6,6% in 2021, la circa 13% in 2023.
Asiguratorii care nu au tinut seama de aceste principii economice fundamentale sunt, de altfel, si cei care au dat faliment in trecut. Cu toate acestea, in mod paradoxal, pentru inghetarea tarifelor de prima, s-a invocat aproape de fiecare data situatia exceptionala a falimentelor anterioare si nevoia de preluare de catre celelalte companii de asigurari, care au respectat regulile de functionare prudentiala, a unui portofoliu semnificativ de clienti. Printr-un efort financiar important, acestea au reusit sa absoarba acest soc”.
Dezechilibre in piata
Executivul a aprobat vineri, 28 iunie 2024, Hotararea de Guvern pentru prelungirea perioadei de aplicare a prevederilor art. 1 alin. (2) si (4) din HG 1326/2023 privind stabilirea tarifelor de prima maxime si a altor masuri aplicabile de catre societatile de asigurare care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie.
Prin acest act normativ, Guvernul prelungeste plafonarea preturilor politelor RCA, la propunerea Autoritatii de Supraveghere Financiara, pentru a impiedica aparitia unor dezechilibre in piata si cresterea preturilor pentru aceste polite de asigurare. Astfel, tarifele de prima maxime au fost stabilite la nivelul propriilor tarife de prima care au fost practicate de catre fiecare asigurator RCA la data de 28 februarie 2023.
Acestea pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8% si sunt valabile pentru o perioada de 3 luni de la data intrarii in vigoare a hotararii.
Tarifele se aplica in cazul contractelor RCA incheiate dupa data intrarii in vigoare a propunerii de prelungire. Comisioanele de distributie aferente contractelor RCA se limiteaza la maximum 8% din prima neta de cheltuieli de distributie pentru o perioada de 3 luni de la data intrarii in vigoare a hotararii.
>>Hotararea de Guvern