RAZBOI IN UCRAINA: KLAUS IOHANNIS, ANUNT DUPA SEDINTA CSAT – Presedintele: se impune cresterea procentului din PIB alocat Apararii. 2,5% din PIB
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, marti, 1 martie 2022, dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare al Tarii in care s-a discutat situatia din Ucraina, ca se impune cresterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Aparare de la 2%, cat este in momentul de fata, la 2,5%.
Potrivit presedintelui, prezenta criza arata ca, din punct de vedere strategic, sunt necesare noi actiuni consolidate ale Romaniei pe cel putin doua dimensiuni.
Iohannis a precizat ca au fost definite doua obiective strategice:
In primul rand, cresterea capacitatii de aparare a statului roman prin marirea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Aparare. In al doilea rand, potrivit presedintelui, se impune realizarea independentei energetice a Romaniei, in principal prin dezvoltarea energiei regenerabile si nucleare civile.
Iata declaratia facuta de Klaus Iohannis:
"Dragi romani,
Suntem cu totii indignati de atacul brutal al Rusiei impotriva unui stat suveran si independent si nu putem accepta ca harta Europei sa fie redesenata prin violenta.
Deplangem pierderile de vieti omenesti cauzate de un conflict militar fara sens, de neconceput in urma cu doar cateva zile.
Un lucru este insa evident: indiferent de deznodamantul actiunii militare, exista deja un invingator - poporul ucrainean, care a devenit simbolul luptei pentru libertate, simbolul rezistentei impotriva unui invadator. Eroismul si curajul ucrainenilor inspira si obliga.
Agresiunea rusa a generat o reactie de unitate si solidaritate fara precedent a intregii lumi democratice, a aratat coeziunea si capacitatea membrilor NATO de a reactiona impreuna, de a ramane fermi impotriva unui agresor care risca sa destabilizeze climatul de securitate global.
In acelasi timp, Uniunea Europeana demonstreaza din nou ca este o mare familie, ca impreuna suntem mai puternici si ca putem gasi solutii chiar si in cele mai intunecate momente.
Apartenenta Romaniei la aceste doua structuri, Alianta Nord-Atlantica si Uniunea Europeana, dublata de Parteneriatul Strategic foarte solid cu Statele Unite ale Americii reprezinta fara indoiala cel mai mare castig al nostru din ultimii 30 de ani.
Tara noastra a fost implicata substantial - si ramane - in toate deciziile care s-au luat la nivel aliat in ultimele zile si actioneaza permanent pentru a oferi sprijin Ucrainei si cetatenilor sai care cauta refugiu in tara noastra.
Le multumesc tuturor romanilor care sprijina eforturile consistente ale autoritatilor centrale si locale pentru gestionarea situatiei refugiatilor intrati pe teritoriul Romaniei.
Astazi am decis in CSAT o serie de masuri dupa cum urmeaza:
In primul rand, am decis sa intensificam la nivel bilateral si aliat demersurile pentru consolidarea semnificativa a posturii de descurajare si aparare pe Flancul Estic in perioada imediat urmatoare, prin dislocarea de forte aliate si prin constituirea accelerata a Grupului de Lupta din Romania.
In contextul general produs de efectele situatiei de securitate regionala este necesara sustinerea pe diverse dimensiuni a Republicii Moldova, care se confrunta cu un val crescut de refugiati si posibil si cu alte dificultati. In acest sens, in sedinta CSAT, am decis o serie de masuri de sprijin.
In ceea ce priveste contributia Romaniei la efortul comunitatii internationale de sprijinire a Ucrainei, am decis astazi infiintarea pe teritoriul tarii noastre a unei facilitati logistice, un asa-numit hub, un centru, care sa permita colectarea si transportul donatiilor internationale in domeniul ajutorului umanitar catre Ucraina si catre ucraineni.
Totodata, am hotarat intensificarea masurilor pentru a ajuta refugiatii din Ucraina si a gestiona integrat un aflux masiv de persoane care intra pe teritoriul tarii noastre.
Dincolo de deciziile concrete luate astazi, consider ca prezenta criza arata ca, din punct de vedere strategic, sunt necesare noi actiuni consolidate ale Romaniei pe cel putin doua dimensiuni.
Am definit astfel doua obiective strategice:
In primul rand, cresterea capacitatii de aparare a statului roman. In acest sens, consider ca se impune cresterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Aparare de la 2%, cat este in momentul de fata, la 2,5%.
In al doilea rand, se impune realizarea independentei energetice a Romaniei, in principal prin dezvoltarea energiei regenerabile si nucleare civile.
Sigur, pentru indeplinirea acestor obiective strategice, vor fi necesare decizii politice si trebuie puse in aplicare planuri de actiune concrete la nivelul institutiilor competente".