Grid star
banci

RATELE LA BANCA, IN SCADERE – ROBOR a atins cea mai mica valoare din 2023 (Document)

2023 incepe bine pentru romanii cu credite la banca. Indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019 a atins luni, 30 ianuarie 2023, cea mai mica valoare de la inceputului anului.

Banca Nationala condusa de Mugur Isarescu (foto) a anuntat luni cotatia: 7,20%. In 3 ianuarie, ROBOR “valora” 7,56%. ROBOR este un indicator foarte important, de referinta pentru calculul dobanzilor creditelor luate in lei, iar cu ajutorul acestuia se stabilesc dobanzile la ratele pe care va trebui sa le platim in fiecare luna. Scaderea indicelului inseamna si rate mai mici la banca.

Dobanda-cheie, majorata, ROBOR in scadere

Reamintim ca Banca Nationala a Romaniei a majorat in 10 ianuarie 2023 dobanda-cheie la 7% pe an, de la 6,75 %. Este vorba despre o crestere cu 0,25 puncte procentuale. Scopul majorarii dobanzii cheie este scaderea inflatiei. De fiecare data cand BNR majoreaza dobanda, este de asteptat ca si bancile sa creasca dobanzile atat la credite, cat si la depozite, pentru a tempera consumul pe credit. Cu toate acestea, indicele ROBOR a continuat sa scada.
Banca Centrala a mai decis si majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la suta pe an, de la 7,75 la suta pe an, si cresterea ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6,00 la suta, de la 5,75 la suta pe an, incepand cu data de 11 ianuarie 2023. S-a stabilit si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Prognoza privind inflatia

BNR arata ca potrivit actualelor evaluari, rata anuala a inflatiei va scadea probabil in trimestrul I 2023, precizand ca a ajuns in noiembrie 2022 la 16,76 la suta, peste nivelul prognozat.
Banca Centrala preciza ca rata anuala a inflatiei a ajuns in noiembrie 2022 la 16,76 la suta, peste nivelul prognozat, dupa ce in octombrie a scazut la 15,32 la suta, de la 15,88 la suta in septembrie. Cresterea a fost determinata si in acest interval mai cu seama de majorarea preturilor alimentelor, dar si de scumpirea mai pronuntata a marfurilor nealimentare si a serviciilor de piata. Impactul lor a fost contrabalansat totusi consistent de scaderea dinamicii pretului combustibililor, pe fondul trendului descendent al cotatiei petrolului, precum si al plafonarii pretului lemnelor de foc.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani