Grid star
banci

RATE MAI SUPORTABILE – Exclusiv. Senatorul PSD Daniel Zamfir a pregatit proiectul de lege menit sa extinda darea in plata pentru romanii cu credite Prima Casa: „Banca va fi obligata sa elimine supraindatorarea, ca sa nu se ajunga in instanta... E o plasa

De Legea darii in plata vor putea beneficia si romanii cu credite contractate prin programul Prima Casa, daca Parlamentul va vota proiectul de lege initiat in acest sens de catre senatorul PSD Daniel Zamfir (foto).

Miercuri, 20 iulie 2022, Zamfir a dezvaluit in exclusivitate pentru Lumea Banilor ca la 1 septembrie 2022 (chiar in prima zi a noii sesiuni parlamentare), va depune la Senat proiectul de lege menit sa elimine din Legea nr. 77/2016 (privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite) prevederea conform careia actul normativ nu se aplica imprumuturilor luate prin Prima Casa.

Este vorba despre abrogarea art. 1 alin. 4: „Prevederile prezentei legi nu se aplica creditelor acordate prin programul 'Prima casa', aprobat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului "Prima casa", aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Senatorul a declarat pentru Luba.ro ca primul pas este sa puna initiativa de act normativ in discutia colegilor din Partidul Social Democrat in luna august, cand va avea loc sedinta grupurilor PSD din Camera Deputatilor si Senat. In acest context, Daniel Zamfir si-a exprimat increderea ca va primi sustinerea tuturor parlamentarilor social-democrati, din moment ce insusi presedintele PSD, Marcel Ciolacu, si-a pus semnatura pe alte doua proiecte de acte normative menite sa apere debitorii in fata bancilor. Este vorba despre proiectele de legi privind plafonarea dobanzilor si recuperarea de creante. In plus, Zamfir a dat de inteles ca si PNL ar trebui sa sustina darea in plata la Prima Casa, din moment ce in fruntea Partidului National Liberal nu se mai afla Florin Citu – un politician care s-a opus constant proiectelor de legi privin apararea romanilor in relatia cu bancile.

Rdam explicatia lui Daniel Zamfir pentru Lumea Banilor:

Proiectul de lege privind darea in plata la Prima Casa este gata deja. Acum, la sfarsitul lunii august, urmeaza sa avem reuniunea grupurilor parlamentare PSD din Camera Deputatilor si Senat, in care urmeaza sa le prezint colegilor proiectul. Am incredere ca toti colegii din PSD vor sustine aceasta initiativa, pentru ca este o masura dreapta pentru oameni – nu vad de ce n-ar trebui sa fie adoptata. N-am nicio indoiala ca presedintele partidului si colegii o vor sustine, mai ales ca Marcel Ciolacu a semnat pentru proiectele de legi privind plafonarea dobanzilor si recuperarea de creante – proiecte care au fost sabotate constant cata vreme a fost Florin Citu presedinte la PNL. Acum, cand nu mai e Citu, sper sa treaca toate: si plafonarea dobanzilor, si darea in plata la Prima Casa, si proiectul cu recuperatorii de creante. Dupa ce voi obtine aprobarea colegilor din PSD, urmeaza ca proiectul sa intre in discutia intregii coalitii”.

Intrebat ce se mai aude cu proiectul de lege L614/2016 menit sa extinda darea in plata la creditele Prima Casa (proiect care zace si acum in sertarele Senatului, inca din decembrie 2016), Zamfir a raspuns:

Proiectul de acum este mai bun decat cel din urma cu 6 ani, pentru ca ia in calcul si deciziile CCR legate de impreviziune. Altfel spus: pastram in Legea darii in plata impreviziunea in actuala forma, asa cum a rezultat din deciziile CCR. De altfel, proiectul este foarte simplu: nu fac altceva decat sa elimin din lege prevederea care spune ca Legea darii in plata nu se aplica programului Prima Casa. N-ai de ce sa creezi discriminare pentru cei cu Prima Casa. Forma actuala a legii ii exclude pe acesti debitori, intrucat initial ei erau foarte putini – un procentaj mic din totalul romanilor cu rate la banci. Dar acum, odata cu explozia ROBOR-ului, lucrurile s-au complicat si pentru debitorii cu Prima Casa. Si de aceea este necesar sa venim cu acest proiect de lege pentru darea in plata inclusiv la Prima Casa”.

In incheiere, parlamentarul le-a explicat cititorilor importanta Legii darii in plata: obligarea bancilor in sensul reechilibrarii contractelor, prin eliminarea supraindatorarii. Concret: daca rata creste cu mai mult de 50% fata de nivelul istoric (adica cel de la momentul incheierii contractului de credit), Legea darii in plata obliga banca (creditorul) sa elimine surplusul – adica acea suma care a depasit nivelul de 50%. In caz contrar, clientul (debitorul) poate da banca in judecata, cerand instantei sa reechilibreze contractul de credit, a mai spus Daniel Zamfir.

Iata ce a afirmat senatorul PSD:

Profit de ocazie sa le aduc aminte tuturor ca Legea darii in plata nu inseamna indemnarea oamenilor sa renunte la case daca ratele sunt impovaratoare. Darea in plata este parghia prin care oamenii pot obtine reechilibrarea contractelor. Asta am obtinut noi la CCR cu impreviziunea: obligarea bancilor ca, in momentul in care rata creste cu mai mult de 50% fata de momentul semnarii contractului sau moneda in care e facut contractul (cum a fost cazul CHF) creste cu mai mult de 52,6% fata de momentul initial, banca sa elimine surplusul de crestere de peste nivelul de 50%. Orice om caruia i-a crescut rata cu mai mult de 50% poate face o notificare catre banca, iar banca este obligata sa-i elimine supraindatorarea, ca sa nu se ajunga in instanta. Deci este un moment favorabil atat pentru cei cu franci elvetieni (care deja au apelat la acest instrument), cat si pentru cei carora le-a crescut ROBOR-ul. Si astfel vedem ca Legea darii in plata se dovedeste o plasa de siguranta, asa incat oamenii sa poata plati ratele la un nivel suportabil”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani