RATA RISCULUI DE SARACIE IN ROMANIA – Eurostat anunta ce se intampla
29 September 2022 15:38 Lumea Banilor 918Rata riscului de saracie in UE a ramas stabila in 2021, insa situatia a variat intre statele membre. Potrivit Eurostat, aceasta a scazut in Romania
In comparatie cu valorile prepandemice din 2019, in 2021, pentru statele membre cu date disponibile, cinci au inregistrat o crestere a ratei saraciei in perioada 2019-2021, dintre care patru au fost semnificative din punct de vedere statistic: Grecia, Croatia, Letonia si Tarile de Jos.
In 11 state membre, rata saraciei a fost stabila, iar in celelalte sapte, s-a estimat ca aceasta a scazut: Bulgaria, Finlanda, Cipru, Germania, Lituania, Romania si Suedia.
Venitul mediul a crescut
Eurostat arata ca pana la sfarsitul anului 2021, venitul mediu disponibil al gospodariilor in UE a crescut cu 3,6 % fata de 2020. Rata riscului de saracie a ramas stabila, cu rate diferite de la o tara la alta.
Pandemia de COVID-19 a condus la o reducere semnificativa a activitatii economice, inclusiv la inchiderea temporara a anumitor sectoare de activitate, ceea ce a dus la o crestere fara precedent a lucratorilor absenti de la locul de munca sau la reducerea orelor de munca si, prin urmare, la pierderi ale veniturilor din ocuparea fortei de munca. Ca reactie, guvernele au introdus scheme de sprijin temporare pentru a compensa impactul crizei provocate de pandemia de COVID-19.
Evolutie pozitiva
Potrivit Eurostat, la nivelul UE, estimarile timpurii pentru 2021 arata o evolutie pozitiva in ceea ce priveste distributia veniturilor, cu cresteri semnificative pentru gospodariile cu venituri mici. Acest lucru este in concordanta cu principalele tendinte de pe piata fortei de munca si cu reducerea substantiala a numarului de lucratori afectati de masurile temporare de control al COVID-19. In plus, sistemele de protectie sociala care vizeaza stabilizarea salariilor si a veniturilor gospodariilor au continuat sa fie puse in aplicare in multe state membre.