RATA DOBANZII: DECIZIA BANCII CENTRALE – A fost publicata circulara

213

BNR a publicat circulara 15/2022 privind rata dobanzii platite la rezervele minime obligatorii constituite in lei. Astfel, incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2022, rata dobanzii platite la rezervele minime obligatorii constituite in lei este de 0,33% pe an.

Rezervele minime obligatorii (RMO) sunt reprezentate de disponibilitatile banesti ale institutiilor de credit, in lei si in valuta, pastrate in conturi deschise la Banca Nationala a Romaniei.
Functiile principale ale mecanismului RMO constituite in lei sunt cea de control monetar (aflata in stransa corelatie cu cea de gestionare a lichiditatii de catre BNR) si cea de stabilizare a ratelor dobanzilor de pe piata monetara interbancara. Rolul major al RMO in valuta este acela de a tempera expansiunea creditului in valuta.

Principalele caracteristici ale acestui instrument sunt:

-baza de calcul a RMO se determina ca nivel mediu zilnic (pe perioada de observare) al soldurilor elementelor de pasiv in lei si in valuta din bilanturile bancilor (cu exceptia pasivelor interbancare, a obligatiilor catre BNR si a capitalurilor proprii);
-perioada de observare si cea de aplicare au durata de o luna, fiind succesive (prima dintre ele reprezentand intervalul cuprins intre data de 24 a lunii precedente si data de 23 a lunii curente);
-ratele RMO pot fi diferentiate atat in functie de moneda de constituire, cat si in functie de scadenta reziduala a elementelor incluse in baza de calcul (mai mica sau mai mare de 2 ani);
-RMO se constituie ca nivel mediu zilnic al disponibilitatilor mentinute pe parcursul perioadei de aplicare in conturile deschise la BNR;
-deficitului de rezerve i se aplica o dobanda penalizatoare, iar abaterile repetate se sanctioneaza prin avertisment, amenzi sau prin limitarea operatiunilor institutiei de credit.

Rezervele in dolari

BNR a publicat si Circulara 16/2022 privind rata dobanzii platite la rezervele minime obligatorii constituite in dolari incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2022. Astfel, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat:
-Incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2022 rata dobanzii platite la rezervele minime obligatorii constituite in dolari este de 0,02% pe an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

liternet