RATA DOBANZII: BNR A PUBLICAT CIRCULARA – Iata cat este

1137

sursa foto: antena 3

Banca Nationala a Romaniei condusa de Mugur Isarescu a publicat Circulara 6/2022 privind rata dobanzii platite la rezervele minime obligatorii constituite in lei incepand cu perioada de aplicare 24 februarie-23 martie 2022.


Astfel, rata este de 0,14% pe an.

Iata anuntul BNR:

„In baza dispozitiilor art. 5 si ale art. 8 alin. (3) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei,

in aplicarea prevederilor art. 15-17 din Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 6/2002 privind regimul rezervelor minime obligatorii, cu modificarile si completarile ulterioare,

in temeiul art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei,

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei hotareste:

Incepand cu perioada de aplicare 24 februarie-23 martie 2022, rata dobanzii platite la rezervele minime obligatorii constituite in lei este de 0,14% pe an”.

Disponibilitatile banesti ale institutiilor de credit

Rezervele minime obligatorii (RMO) sunt reprezentate de disponibilitati banesti ale institutiilor de credit, in lei si in valuta, pastrate in conturi deschise la Banca Nationala a Romaniei. Functiile principale ale mecanismului RMO constituite in lei sunt cea de control monetar (aflata in stransa corelatie cu cea de gestionare a lichiditatii de catre BNR) si cea de stabilizare a ratelor dobanzilor de pe piata monetara interbancara. Rolul major al RMO in valuta este acela de a tempera expansiunea creditului in valuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole