Grid star
antreprenoriat

RASPUNSUL LUI CIOLACU LA PROTESTE – Premierul a anuntat compensatii banesti pentru fermieri. Se analizeaza amanarea ratelor bancare pentru producatorii agricoli. Se iau masuri si pentru transportatori

Premierul Marcel Ciolacu a anuntat joi, 18 ianuarie 2024, masurile pe care Guvernul urmeaza sa le adopte pentru fermieri si transportatori, dupa protestul declansat de acestia. Astfel, se va acorda un sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal pentru a compensa pierderile suferite din cauza razboiului din Ucraina, la culturile infiintate in toamna lui 2022

Compensatia pe fiecare intreprindere agricola nu poate depasi insa 280.000 de euro, iar efortul bugetar este de aproape 250 de milioane de euro, suma deja prevazuta in buget. 

O masura foarte importanta dezbatuta in Guvern este si amanarea cu caracter temporar a ratelor la creditele producatorilor agricoli afectati de seceta din 2023, Ciolacu afirmand ca o sprijina total: Stiu ca se lucreaza impreuna cu Banca Nationala, cat si cu intreg sistemul bancar si Consiliul Concurentei, pentru a gasi cele mai potrivite formule tehnice. Sunt convins ca finalizam foarte repede si aceasta schema de ajutor pentru fermierii afectati”.

In domeniul transporturilor, se modifica modul de realizare a controlului prin cantarire la punctele de trecere a frontierelor si vor fi stabilite limite conform legislatiei europene privind tolerantele pentru depasirea greutatii camioanelor. Se abroga si limita de despagubire in cazul contractului national dupa modelul unei conventii recunoscute la nivel international. Aceasta va fi stabilita prin vointa partilor exprimata in contractul de transport.

 

Iata declaratiile facute de premierul Marcel Ciolacu:

 

"Asa cum am promis, aprobam astazi un prim pachet de masuri convenite impreuna cu fermierii si transportatorii. Am discutat si cu micii fermieri si transportatori aflati in strada, si cu marile asociatii de profil. Este clar ca protestele au fost indreptatite. Iar deciziile pe care le adoptam confirma ca mare parte din cerintele lor sunt absolut legitime. 

Astfel, in privinta fermierilor, avem mai multe proiecte. Acordam un sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza razboiului din Ucraina, la culturile infiintate in toamna lui 2022. Compensatia pe fiecare intreprindere agricola nu poate depasi 280.000 de euro. Estimam peste 162.000 de beneficiari si un efort bugetar de aproape 250 de milioane de euro, suma deja prevazuta in buget. Fermierii nostri merita din plin aceasta compensatie! In plus, mi s-a parut de bun simt si cererea de echivalare a permisului auto la categoriile B si B1 pentru a conduce tractoare, asa ca o vom legifera azi. 
Totodata, rezolvam si problema utilajelor agricole, extinzand exceptiile de la inmatriculare si inspectie tehnica periodica la categoria vehiculelor lente. De asemenea, RAR va putea efectua ITP-ul la vehicole agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor. Rezonabil este sa nu-i pui pe fermieri sa-si ia utilajele din camp sau padure si sa mearga la RAR, ci sa fie exact invers.
Mai avem in prima lectura o masura importanta: amanarea cu caracter temporar a ratelor la creditele producatorilor agricoli afectati de seceta din 2023. Sprijin total masura si stiu ca se lucreaza impreuna cu Banca Nationala, cat si cu intreg sistemul bancar si Consiliul Concurentei, pentru a gasi cele mai potrivite formule tehnice. Sunt convins ca finalizam foarte repede si aceasta schema de ajutor pentru fermierii afectati.

 

Se abroga limita de despagubire

 

In domeniul transportului, avem cateva ordonante si hotarari de guvern agreate impreuna cu reprezentantii transportatorilor. Astfel, modificam modul de realizare a controlului prin cantarire la punctele de trecere a frontierelor si stabilim limite, conform legislatiei europene privind tolerantele pentru depasirea greutatii camioanelor. 
De asemenea, clarificam si elemente importante convenite cu transportatorii privind efectuarea inspectiei tehnice periodice a vehiculelor lente si atestarea profesionala a personalului de specialitate din transportul rutier. Corelam dispozitiile privind incheierea si executarea contractului de transport pentru transporturile nationale cu normele internationale. Concret, abrogam limita de despagubire in cazul contractului national dupa modelul unei conventii recunoscute la nivel international, CMR. Iar limita de despagubire va fi stabilita prin vointa partilor exprimata in contractul de transport”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani