Raspuns la tarifele impuse de SUA
Adrian Caciu, ex-ministru de Finante
Cel mai prost raspuns al UE ar fi sa impuna tarife vamale ca retorsiune la tarifele anuntate de administratia Trump, dar sa mentina costurile de conformare interna ridicate. Explic mai jos!
Un prim raspuns la tarifele SUA ar fi ca Europa sa isi reduca barierele netarifare, suprareglementarea, supraconformarea, iar asta ar aduce un plus in economiile europene de peste 10 procente si ar neutraliza complet impactul taxelor vamale americane.
Foarte multa lume discuta despre tarifele vamale pe care administratia Trump le impune sau urmeaza sa le impuna, multi vorbesc de efecte toxice, negative, dar toti uita sa se uite in propria ograda si sa vada care sunt problemele structurale care, in fapt, dauneaza mult mai mult economiei europene decat orice politica tarifara ar impune o terta parte.
Voi reda cate ceva din ce a spus Mario Draghi intr-un editorial:
Draghi subliniaza ca "barierele interne ale UE, echivalente cu tarife vamale de 45% pentru industria manufacturiera si de 110% pentru servicii, sunt mult mai daunatoare decat orice masuri ar putea lua SUA.
Aceste bariere reduc piata interna europeana: comertul total intre tarile UE este mai mic decat jumatate din cel dintre statele americane. In plus, pe masura ce economia globala se orienteaza catre servicii, impactul negativ al acestor obstacole devine si mai pronuntat, pentru ca importanta serviciilor in structura economiilor creste.
Totodata, reglementarile excesive, in special in domeniul digital, impiedica inovatia si cresterea firmelor tech europene, care sunt responsabile pentru mare parte din diferentialul de dezvoltare si inovare cu SUA."
Ca exemplu, arata Draghi, "costurile de conformare cu GDPR au redus profiturile intreprinderilor mici de tehnologie cu pana la 12%."
"In ansamblu, Europa a crescut efectiv tarifele in interiorul granitelor sale si a sporit reglementarea intr-un sector care reprezinta aproximativ 70% din PIB-ul UE”, arata Draghi.
Sa retinem deci ca, potrivit datelor prezentate, UE, prin propriile reglementari birocratice, de conformare, de standardizare, de politica bazata pe obiective costisitoare si-a condamnat economiile la costuri echivalent a unor taxe vamale de 45% pentru bunuri si 110% pentru servicii in raport de oricare alte economii puternice globale.
Prin bariere netarifare dar costisitoare pentru orice companie care, astfel, isi reduce randamentul si productivitatea.
Un prim raspuns la tarifele SUA ar fi ca Europa sa isi reduca barierele netarifare, suprareglementarea, supraconformarea, iar asta ar aduce un plus in economiile europene de peste 10 procente si ar neutraliza complet impactul taxelor vamale americane. Cel mai prost raspuns al UE ar fi sa impuna tarife vamale ca reactie, dar sa mentina costurile de conformare ridicate.
Ar fi o operatiune pur contabila si ar fi calea sigura pentru recesiune. Pentru ca un razboi comercial nu este despre tarife, cum cred unii.
Este, in primul rand despre lanturile de aprovizionare si oferta. Iar aici, Europa are un mare avantaj fata de SUA, si anume acela ca detine mare parte din flota de transport mondiala(urmata de China si Taiwan).
Acum, cate ceva despre balanta comerciala a UE. Este pe excedent, in timp ce a SUA este pe deficit. Mai mult, UE are un excedent de peste 150 miliarde euro cu SUA.
Totodata, UE are un deficit de balanta comerciala de peste 300 miliarde de euro cu China. Daca ma intrebati, aici ar trebui lucrat, iar ceea ce s-ar pierde intr-o parte ar putea fi crescut in alta. Si mai este un argument: pare ca dependenta UE fata de China a crescut dupa pandemie, dublandu-se practic(in ultimii 10 ani deficitul comercial cu China s-a triplat).
Ori, in loc sa duca lupte tarifare inutile, UE ar trebui sa reduca dependenta fata de China, sa reduca deficitul comercial fata de China si mai ales sa faca o reforma profunda in interior, pe reglementari si conformari inutile care au sufocat economiile europene. Altfel, recesiunea va veni mai degraba in UE decat in SUA!
Enjoy!
PS: pentru cei care cred ca politica vamala poate fi exercitata individual de un stat UE, le recomand sa citeasca Tratatul UE. Politiva vamala este o competenta exclusiva o UE si se stabileste la nivel unitar de catre UE pentru si in numele tuturor statelor membre (nu de alta dar am auzit stiri, vorbe, cum unele state isi vor face propria politica vamala cu SUA prin tratate bilaterale. Doar daca ar iesi din UE, poate. Cu toate consecintele negative pentru o astfel de abordare).
Sursa: Facebook Adrian Caciu
Sursa foto: Facebook Adrian Caciu