RARES BOGDAN DENUNTA BOICOTUL OLANDEZ – Europarlamentarul PNL Rares Bogdan a explodat impotriva Olandei, care continua sa blocheze aderarea Romaniei la Schengen: „Il invit pe domnul Mark Rutte sa verifice portul Rotterdam pe traficul de tigari si evaziunea fiscala”

1707

Exploziva luare de pozitie din partea europarlamentarului PNL Rares Bogdan (foto). Joi, 18 iunie 2020, liderul delegatiei eurodeputatilor romani din grupul PPE a acuzat Olanda ca insista sa blocheze aderarea Romaniei la spatiul Schengen, chiar daca tara noastra indeplineste criteriile tehnice inca din anul 2011.

Motivul il reprezinta interesul Olandei ca portul Constanta sa nu devina un concurent pentru portul Rotterdam, a punctat Bogdan. De altfel, liberalul i-a cerut prim-ministrului olandez Mark Rutte sa verifice daca nu cumva si la el acasa, in Rotterdam, evaziunea fiscala persista fara ca autoritatile sa se deranjeze prea tare. Evaziunea, adica acelasi fenomen pe care Rutte il foloseste ca pretext pentru blocarea intrarii Romaniei in Schengen.

De asemenea, Rares Bogdan a denuntat faptul ca tarile Schengen nu stiu decat sa profite de pe urma Romaniei – mai exact, de pe urma muncitorilor sezonieri romani, carora le ofera conditii deplorabile.

Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European a facut apel la statele membre ale Uniunii Europene sa intreprinda pasii necesari pentru primirea Croatiei, Bulgariei si Romaniei in Spatiul Schengen, intr-o rezolutie votata anterior si care a fost supusa votului sesiunii plenare a Parlamentului European din perioada 17-19 iunie, relateaza Calea Europeana.

Rezolutia, care vizeaza in ansamblul sau revenirea la un spatiu Schengen complet functional dupa pandemia de coronavirus, cere „Consiliului si statelor membre sa isi intensifice eforturile pentru integrarea in Schengen si sa intreprinda pasii necesari pentru admiterea Bulgariei, Romaniei si Croatiei in Schengen”.

Cat priveste admiterea Bulgariei, Romaniei si Croatiei in spatiul Schengen, apelul Parlamentului European reprezinta un mesaj politic ce se inscrie in linia declaratiei comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, care a propus recent ca Romania, Bulgaria si Croatia sa adere la Schengen, ca „masura de actualizare si consolidare a acestui spatiu”.

Discursul lui Rares Bogdan:

Primirea Romaniei in spatiul Schengen nu este un moft. Constat cu tristete ca aproape singura legatura a Romaniei cu spatiul Schengen este ca furnizeaza muncitori sezonieri. Ei nu beneficiaza de standardul de sanatate si siguranta din statul-membru unde muncesc, dar asta vom dezbate imediat.

Este inadmisibila blocarea intrarii Romaniei in spatiul Schengen, desi indeplineste criteriile tehnice de aderare inca din 2011. Totusi, este tinuta la usa, desi este un furnizor de euro-optimism. Dezbatem azi despre un spatiu Schengen functional, dar refuzam sa il consolidam. Si asta deoarece state ca Olanda, in frunte cu premierul ei, se opun nejustificat, de ani de zile, intrarii Romaniei in spatiul Schengen. Apropo: il invit pe domnul Mark Rutte sa verifice portul Rotterdam pe traficul de tigari si evaziunea fiscala.

Romania are un presedinte si un guvern EPP (n.r. afiliate Partidului Popular European – EPP), pro-europene, sustinatoare in forta ale statului de drept. Ma intreb: de ce sunt pedepsiti in continuare romanii, desi sunt cei mai pro-europeni din Uniunea Europeana?”

* Cititi aici proiectul de rezolutie

* Cititi aici amendamentele propuse

* Vedeti aici discursul lui Rares Bogdan

1 comentariu la “RARES BOGDAN DENUNTA BOICOTUL OLANDEZ – Europarlamentarul PNL Rares Bogdan a explodat impotriva Olandei, care continua sa blocheze aderarea Romaniei la Schengen: „Il invit pe domnul Mark Rutte sa verifice portul Rotterdam pe traficul de tigari si evaziunea fiscala”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole