Grid star
banci

Raportul lui Isarescu pe economie inainte de votul din Parlament. Guvernatorul afla in 1 octombrie daca va ramane la conducerea Bancii Nationale a Romaniei (Document)

Banca Nationala a Romaniei (BNR) condusa de Mugur Isarescu (foto) prezinta raportul pe economiei cu patru zile inainte de votul din Parlament pentru numirea Consiliului de Administratie. Votul va avea loc in 1 octombrie 2024, iar, cel mai probabil, Isarescu va primi un nou mandat la conducerea BNR.

Astfel, BNR precizeaza ca in trimestrul II Produsul Intern Brut (PIB) real si-a pastrat dinamica anuala moderata (0,8 la suta1). Cresterea economica a fost sustinuta de consum, in timp ce investitiile au pierdut din suflu, iar cererea externa neta si-a intensificat contributia negativa. Consumul populatiei s-a extins cu 7 la suta, pe fondul mentinerii unui ritm alert al veniturilor reale ale populatiei, alaturi de o accentuare a interesului pentru credite bancare, stimulat de reducerea graduala a costurilor de finantare. Achizitiile de bunuri au crescut cu 9,8 la suta, traiectorie vizibila atat pe segmentul alimentar (6,2 la suta), cat si pe cel nealimentar, ritmuri inalte fiind consemnate pentru grupa produselor de bricolaj si dotare a locuintelor, respectiv pentru articole de imbracaminte si incaltaminte. In schimb, vanzarile de echipamente informatice si de telecomunicatii au continuat sa scada, dinamica anuala mentinandu-se puternic in teritoriul negativ pentru al doilea trimestru consecutiv (-12,8 la suta). Restrangeri ale incasarilor s-au inregistrat si in cazul serviciilor prestate populatiei (-3,7 la suta).

Salarii mai mari

Formarea bruta de capital fix si-a atenuat viteza de crestere (cu 1,8 puncte procentuale, pana la 5,3 la suta). Investitiile in constructii s-au extins cu 5,4 la suta in termeni anuali in trimestrul II, fiind marcate in structura de prelungirea unor traiectorii divergente – extindere a lucrarilor ingineresti (vizand proiecte pentru retelele de transport si de utilitati), respectiv restrangere a constructiilor imobiliare, afectate de mentinerea unor influente adverse de natura ofertei pe piata proiectelor imobiliare noi, mai ales rezidentiale.
“In concordanta cu evolutia mai putin favorabila a activitatii, gradul de tensionare a pietei muncii s-a mentinut inferior celui din anul 2023 in prima parte a anului 2024, nefiind insa vizibila deocamdata o tendinta clara de relaxare. Datele pentru luna iulie releva o crestere moderata a ratei somajului BIM pana la 5,4 la suta4 (de la 5,1 la suta in iunie), in timp ce dinamica anuala a efectivului de salariati s-a mentinut la 0,5 la suta, in scadere graduala de la inceputul anului. De asemenea, potrivit celui mai recent sondaj DG ECFIN, operatorii economici se asteapta la o temperare a cererii de forta de munca in orizontul apropiat, indicatorul asociat raspunsurilor exprimate in cadrul chestionarului diminuandu-se pana la 104,9 puncte in intervalul iulie-august (-2,6 puncte fata de trimestrul II). Rata anuala de crestere a salariului mediu brut pe economie a consemnat un salt pana la 17,3 la suta in iulie (+2,1 puncte procentuale fata de luna anterioara)”, arata BNR.

>>Raportul BNR

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani