Raportul Consiliului Fiscal privind bugetul pe 2025: “Venituri inferioare cu circa 9,7 miliarde lei, reprezentand circa 0,5% din PIB fata de tintele asumate in proiectul de buget” (Document)
03 February 2025 14:00 Lumea Banilor 1049Consiliul Fiscal (CF) condus de Daniel Daianu (foto), a emis luni, 3 februarie 2025, raportul final privind proiectul de buget adoptat de Guvern (click aici si aici) si care urmeaza sa intre la votul Parlamentului.
CF arata ca nu poate lua in considerare veniturile ipotetice avand drept sursa imbunatatirea colectarii de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). In consecinta, in evaluarea sa privind bugetul public pentru anul 2025, CF vede venituri inferioare cu circa 9,7 miliarde lei, reprezentand circa 0,5% din PIB, fata de tintele asumate in proiectul de buget (50 miliarde lei).
Riscurile identificate
Pe partea de cheltuieli bugetare, Consilul Fiscal identifica un necesar suplimentar de alocari la nivelul cheltuielilor cu bunuri si servicii si cu dobanzile in cuantum de cel putin 4,5 miliarde lei, reprezentand circa 0,2% din PIB. Totodata, exista riscuri suplimentare cu privire la incadrarea in nivelurile proiectate pentru cheltuielile de personal si cele de asistenta sociala, arata institutia condusa de Daianu.
Deficit mai mare decat cel stabilit
Guvernul si-a asumat un deficit de 7%, insa Consiliul Fiscal avanseaza 7,7% din PIB.
Consiliul Fiscala arata in raport ca o colectare mai buna in fapt a veniturilor fiscale, o ajustare aditionala a cheltuielilor de capital, utilizarea oricaror economii ce rezulta in executia bugetara si prioritizarea proiectelor pot face ca nivelul deficitului bugetar in executie sa se indrepte catre tinta de 7% din PIB, astfel incat sa se asigure respectarea traiectoriei de ajustare a deficitului bugetar asumata de Romania in cadrul Planului Bugetar-Structural agreat cu CE.
Analiza cadrului fiscal-bugetar pentru perioada 2026-2028 arata ca acesta este construit pe ipoteza unui control strict al cheltuielilor bugetare, care ar conduce la diminuarea ponderii acestora in PIB, fara a se avea in vedere un progres vizibil la nivelul veniturilor fiscale (inclusiv contributii de asigurari). Suplimentar, ponderea investitiilor publice in PIB este preconizata a se diminua cu 2,5 pp.
“Pe baza unei abordari prudente a prognozarii veniturilor si cheltuielilor, CF apreciaza constructia bugetara pentru anul 2025 compatibila cu un deficit cash situat in jurul valorii de 7,7% din PIB”.
Sursa foto: SNSPA