Raportul BNR pe rata inflatiei
11 October 2024 18:10 Lumea Banilor 1093Banca Nationala a Romaniei revine cu noi prognoze privind rata inflatiei. Astfel, potrivit noilor date si evaluari, rata anuala a inflatiei va scadea pana la sfarsitul acestui an pe o traiectorie fluctuanta si mai ridicata decat cea evidentiata in prognoza pe termen mediu din luna august, care cobora la 4,0 la suta in decembrie 2024, la 3,4 la suta la finele anului 2025 si la 3,2 la suta in iunie 2026.
BNR precizeaza ca descresterea va fi antrenata intr-o proportie insemnata de factori pe partea ofertei. Actiunea lor dezinflationista, decurgand in principal din efecte de baza, va continua insa sa fie mai modesta pe termen foarte scurt decat s-a previzionat anterior, in contextul efectelor de sens opus exercitate asupra dinamicilor preturilor alimentelor si energiei de conditiile meteorologice nefavorabile din acest an si de majorarea cotatiilor unor marfuri.
In ultima sedinta a Consiliului de Administratie inainte de schimbarea conducerii (click aici pentru a citi), institutia condusa de Isarescu a constatat ca influente inflationiste suplimentare vor veni si de pe segmentul produselor de tutun, in conditiile majorarii neasteptate a preturilor acestora in perioada recenta, in timp ce dinamica pretului combustibililor va ramane probabil mai putin inflationista in urmatoarele luni decat s-a anticipat in august.
Incertitudini la preturile la energie
Incertitudini insemnate continua sa fie totusi asociate evolutiei anticipate a preturilor energiei si alimentelor, inclusiv pe fondul modificarilor legislative din domeniu, precum si traiectoriei viitoare a cotatiei titeiului, in contextul tensiunilor geopolitice, au apreciat membrii Consiliului.
“Referitor la perspectiva apropiata a pozitiei ciclice a economiei, membrii Consiliului au aratat ca noile evaluari indica cresteri trimestriale ceva mai modeste ale economiei in semestrul II 2024 decat s-a previzionat anterior, dar in accelerare graduala, implicand si o crestere a dinamicii anuale a PIB pe ansamblul intervalului.
Membrii Consiliului au evidentiat incertitudinile si riscurile mari ce decurg din conduita politicii fiscale si a celei de venituri in 2024, avand in vedere rezultatul executiei bugetare din primele opt luni ale anului si caracteristicile recentei rectificari bugetare, incluzand majorarea tintei de deficit fiscal. Pe orizontul mai indepartat de timp, incertitudini si riscuri mari sunt in schimb asociate masurilor fiscal-bugetare ce ar putea fi implementate in perspectiva in scopul consolidarii bugetare, in contextul planului fiscal structural pe termen mediu prezumat a fi transmis Comisiei Europene in toamna acestui an, in conformitate cu noul cadru de guvernanta economica al UE”, arata BNR.