Grid star
banci

Raportul BNR pe economie (Document)

La sfarsit de 2024, Banca Nationala a Romaniei condusa de Mugur Isarescu (foto) a prezentat raportul pe economie in 2023. In document se arata ca pe parcursul anului 2023, economia romaneasca s-a mentinut pe traiectoria ascendenta, cu o dinamica de 2,4 la suta, mult peste media Uniunii Europene si a zonei euro (0,4 la suta).

Contributia predominanta la cresterea economica a fost data de formarea bruta de capital fix, ce a devansat consumul intern. Astfel, investitiile au devenit principalul motor de stimulare a economiei si au contribuit cu 3,6 puncte procentuale la avansul economic. Acumularea de capital in economia romaneasca a continuat trendul pozitiv cu o rata robusta de crestere (+14,5 la suta), sustinuta de derularea proiectelor de infrastructura, continuarea proiectelor energetice centrate pe sustenabilitate, a investitiilor in activitati economice generatoare de valoare adaugata mare, stimulate prin absorbtia fondurilor europene, suplimentate cu derularea pachetului de masuri de redresare Next Generation EU (NGEU).

Vectorii de crestere

Intensificarea implementarii noilor tehnologii din domeniul digital si a celor care vizeaza eficienta energetica, accentuarea gradului de automatizare in sfera productiei, cresterea capacitatilor de producere si stocare a energiei verzi si continuarea modernizarii parcului auto au constituit principalii vectori de crestere calitativa si cantitativa a capitalului firmelor romanesti. 
Sectorul nefinanciar a inregistrat un necesar net de finantare de 1,7 la suta din PIB. Avutia financiara neta , a carei valoare negativa este de 1 061,9 miliarde lei, releva un grad de indatorare financiara de 66 la suta din PIB. Sectorul real a inregistrat cresteri in agricultura, constructii si servicii nefinanciare, singurele sectoare ce au marcat evolutii negative fiind cel industrial si cel al serviciilor financiare. 
Potrivit BNR, scaderea survenita in industrie este in linie cu tendintele negative inregistrate de acest sector in statele membre ale Uniunii Europene considerate motoare de crestere ale regiunii, pe fondul modelului energetic sustenabil, al politicilor privind schimbarile climatice si al masurilor pentru protectia mediului. In acest context, la finalul anului 2023, activele financiare totale ale sectorului nefinanciar s-au mentinut la un nivel comparabil cu cel din anul anterior.

Pe fondul unei volatilitati economice generate de tensiunile geopolitice, sumele de primit intre companiile nefinanciare au inregistrat o scadere de 15 la suta, reflectand o schimbare in structura modelului de finantare. Lichiditatile plasate in depozite la banci din Romania si din strainatate au continuat cresterea, cu 15 la suta, in tandem cu dinamica pozitiva a creditelor acordate companiilor-mama, precum si cu noile plasamente in obligatiuni guvernamentale.

>>Raportul BNR

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani