RAPORTUL BINANCE ARATA CA „IARNA CRIPTO” S-A INCHEIAT – Cea mai mare bursa cripto la nivel global estimeaza o crestere puternica a pietei, pe baza cifrelor din 2023

680

sursa fotoL Reuters

Binance, cea mai mare bursa cripto la nivel global, a lansat, la finalul acestei saptamani, raportul sau semestrial privind evolutia intregii industrii cripto de la inceputul lui 2023. Documentul de 120 de pagini acopera segmente-cheie din industrie, intre care dinamica celei mai puternice criptomonede, Bitcoin, layer-1s, layer-2s, stablecoins, monede stabile, finante descentralizate si NFT-uri. De asemenea, analiza cuprinde detalii privind stadiul de dezvoltare a metaversului, finantare si adoptare institutionala.

Gilda Popa

Cifrele si graficele din analiza Binance arata ca industria isi revine din „iarna cripto” a anului 2022, ilustrand o stare de „sanatate” mai buna decat se astepta majoritatea analistilor. Capitalizarea totala a pietei a crescut cu 30% in primele sase luni ale anului, atingand 1,

1412122jkj17 trilioane dolari pe 30 iunie, cu perspective de crestere si pentru semestrul al doilea al anului 2023, respectiv pentru 2024, este concluzia generala a raportului

Dominanta de piata a Bitcoin a crescut cu 10% in 2023

Dominatia Bitcoin a incheiat semestrul la cel mai inalt nivel din aprilie 2021, in timp ce corelatia sa cu TradFi este acum la cel mai mic nivel din ultimii trei ani. In mod esential, hashrate-ul folosit pentru a securiza blockchain-ul Bitcoin a crescut, de asemenea, cu 40% YtD, cu dificultatea de minare crescand in concordanta, cu 43%. In timp ce analiza in lant a fost utilizata intens in raportul de la jumatatea anului al Binance, autorii raportului extrag si date din alte surse, inclusiv Indexul Bitcoin Fear & Greed (n.r. frica si lacomie – un indicator care arata apetitul investitorilor pentru activul cripto), care s-a dublat din ianuarie, aratand o incredere crescuta a comerciantilor.

Raportul evidentiaza valori care nu sunt luate in calcul in mod curent de investitori atunci cand iau decizii de a tranzactiona activele cripto de la o zi la alta, dar a caror crestere poate fi interpretata ca pozitiva. De exemplu, volumul de tranzactionare a Bitcoin a crescut cu 185% YtD, in timp ce tranzactiile in retea au crescut cu 58% si taxele medii cu 143%. Aceasta crestere a utilizarii retelei a fost partial atribuita cresterii interesului pentru Ordinals care permit crearea si tranzactionarea NFT-urilor in reteaua Bitcoin.

A fost o prima jumatate a anului plina de evenimente pentru Bitcoin. Evolutiile tehnice, inclusiv aparitia Ordinals (n.r. o forma de NFT-uri criptate pe un satoshi, cea mai mica diviziune a Bitcoin), Inscriptii si jetoane BRC-20, au deschis o noua era pentru Bitcoin in 2023. In timp ce titlurile din mass-media din ultimii ani s-au concentrat adesea pe contracte smart ale retelelor in plina emergenta precum Ethereum, BNB Chain si Solana, anul acesta, Bitcoin s-a descurcat excelent sa-si recastige locul, atat pe prima pagina a presei internationale, cat si in dominatia pietei. Astfel, asa cum rezulta din graficele de mai jos, Bitcoin si-a crescut, de la inceputul anului, dominatia pe piata de la 40,4% pana la 50,5%, controland din nou peste jumatate din capitalizarea intregii piete cripto”, se arata in raportul Binance.

Liquid staking” a devenit cel mai mare sector al financelor descentralizate

De asemenea, Solana a inregistrat cea mai puternica crestere a capitalizarii bursiere in prima jumatate a anului, iar BNB Chain are cea mai buna performanta a retelei YtD. Progresele tehnice ale Avalanche si noile modele de securitate partajata ale Cosmos sunt, de asemenea, evolutii interesante.

Una dintre cele mai interesante evolutii ale anului prezentate in raportul Binance este cresterea liquid staking si aparitia LSTfi (amalgamarea token-urilor lichide de staking si DeFi), unde acesta din urma a cunoscut o crestere rapida de 460% a valorii totale blocate, din aprilie 2023.

Liquid staking (n.r. in traducere literala – miza lichida) este o solutie tehnica de ultima ora pentru a contribui la securitatea blockchain-urilor de tip dovada a mizei (proof-of-stake – PoS). Cu miza lichida, participantii pot miza direct pe o retea PoS fara a-si compromite capacitatea de a transfera dreptul de proprietate asupra tokenurilor mizate prin generarea unui simbol de miza lichid transferabil (LST), care demonstreaza proprietatea jetoanelor mizate si orice recompense de retea acumulate pentru acele jetoane.

In timp ce metodele traditionale de miza sunt supuse unor perioade de blocare si deblocare (durata perioadei in care tokenurile folosite ca miza sunt blocate variind de la zile la saptamani), stakingul lichid ofera participantilor o lichiditate si o eficienta sporita a capitalului. Detinatorii de tokenuri isi miza tokenul si primesc un token de chitanta ca dovada a dreptului de proprietate asupra activelor cripto puse ca miza. Tokenul de chitanta poate fi transferat, stocat, tranzactionat si utilizat in DeFi sau dApps acceptate.

Noi jucatori pe segmentul stablecoins

Pe langa revizuirea dinamicii pietei principalelor stablecoins (criptomonede stabile, legate de o valuta, cum ar fi dolarul american), raportul examineaza concurentii emergenti care au castigat cota de piata in 2023. Acestia includ tokenurile USDD, crvUSD, GHO si LUSD, iar capitalizarea pietei celui din urma este in crestere cu 54% YtD.

In aproape fiecare verticala analizata de Binance, industria cripto a inregistrat o crestere impresionanta in primul semestru. In DeFi, utilizatorii au crescut cu 43% YtD si chiar si volumele NFT au crescut, comparativ cu S2 2022, in ciuda scaderii preturilor minime. In ceea ce priveste strangerea de fonduri, Binance raporteaza ca primele 10 fonduri de investitii din industrie au strans un total de 3,6 miliarde de dolari in primul semestru. Exista, de asemenea, dovezi ample care sustin adoptarea institutionala, inclusiv teste semnificative care implica CBDC-uri (monedele digitale ale bancilor centrale), proiecte de tip blockchain pentru intreprinderi si aparitia activelor on-chain.

Raportul arata, in concluzie, ca piata cripto a beneficiat in mare masura de sezonul „Bitcoin ETF”, impulsionand noua dinamica, deoarece Bitcoin a urcat la noi maxime pentru anul acesta, contribuind la cresterea increderii investitorilor. A doua jumatate a anului 2023 anunta, de asemenea noi inovatii in tehnologia blockchain, o crestere a nivelului de adoptare a criptomonedelor si a nivelului de finantare din industrie.

Ultimele articole