Grid star
business capital

RAPORTUL ASF PE PIATA ASIGURARILOR - Crestere record a platilor de daune (Document)

Societatile de asigurare supravegheate si reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) au subscris prime de aproximativ 4,7 miliarde de lei, in primele 3 luni din 2023, cu circa 2% mai mult decat in perioada similara a anului trecut, arata Raportul ASF privind evolutia pietei asigurarilor in primul trimestru.

Cu tot cu vanzarile sucursalelor directe ale firmelor venite in baza pasaportului european, subscrierile  se apropie de 5,4 miliarde de lei. Potrivit studiifinanciare.ro, o crestere mult mai mare a fost inregistrata in ceea ce priveste platile de daune, care au urcat cu aproape 23%, un avans trimestrial record pentru ultimii ani.

Platile facute

Primele brute subscrise pe zona asigurarilor generale au ajuns la 3,95 miliarde de lei, in timp ce in asigurarile de viata au ajuns la vanzari de 794 de milioane de lei. Indemnizatiile Brute Platite (IBP) de firmele de asigurare, pe de alta parte, au urcat pana aproape de 1,8 miliarde de lei, marcand o crestere de circa 23% fata de primul trimestru din 2022. Daunele din RCA pastreaza cea mai mare pondere in totalul platilor, cu peste 58%, dupa o crestere de 35% fata de anul precedent. Cealalta categorie de asigurari auto, CASCO, are o pondere de 30% in totalul platilor, cu o crestere de doar 7%.

"Remarcabil este insa avansul platilor in ceea ce priveste asigurarile de incendiu si calamitati naturale. Acestea au crescut cu aproape 50% fata de 2022, pe fondul inundatiilor din ce in ce mai dese si mai ales al reactivarii unor zone seismice considerate ‘adormite’, cel mai cunoscut exemplu fiind zona Gorj.  Componenta asigurarilor de locuinta din cadrul clasei A8 (property) a crescut cu peste 60%, acesta fiind cel mai mare avans din ultimii cel putin 15 ani.  Totusi, asigurarile de incendiu si calamitate, majoritatea polite de asigurare a locuintelor, raman profitabile pentru firmele de asigurare, dupa cum arata indicatorii analizati in Raportul ASF.

Rata daunei

Rata combinata a daunei, adica raportul dintre iesirile totale ale asiguratorilor (plati de daune plus cheltuieli administrative si de distributie) si Primele Brute Subscrise ramane subunitar in cazul acestei clase de asigurari. Concret, rata combinata a fost de sub 80% in primul trimestru din 2023, ceea ce inseamna ca din fiecare 100 de lei incasati, firmele de asigurare au ramas cu 20 de lei sub forma de profit. Cu alte cuvinte, inca nu sunt motive pentru scumpirea politelor.

Comisioanele platite brokerilor

Cheltuielile administrative si de vanzare au scazut substantial in cazul RCA, pana aproape de nivelul din tariful de referinta. Nu acelasi lucru se poate spune despre asigurarile auto, CASCO si RCA. In cazul acestor doua linii, rata combinata sare de 100%, ceea ce arata ca, pe medie, asiguratori pierd bani. Pe ambele clase, rata daunei se invarte in jurul a 103%, adica pentru fiecare 100 de lei incasati sub forma de prima, societatile de asigurare platesc 103 lei sub forma de daune si cheltuieli. De remarcat, totusi ca, atat in cazul CASCO, cat si in cazul RCA, rata combinata a scazut substantial fata de 2022. La CASCO scaderea este de la peste 111%, iar la RCA de la 105%, arata datele ASF, iar asta inseamna ca societatile de asigurare au mai putine motive sa scumpeasca politele.

In cazul RCA, ajustarea vine si ca rezultat al scaderii substantiale a cheltuielilor administrative si de achizitie, in principal pe fondul scaderii comisioanelor platite brokerilor. Cheltuielile totale s-au redus cu peste 26% sau 10 puncte procentuale, pana la 27,04%, foarte aproape de nivelul de 25% luat in calcul in determinarea tarifului de referinta”.

*Cititi aici raportul ASF

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani