RAPORT PE INDUSTRIA CARNII – INS: numarul bovinelor, porcinelor, ovinelor si caprinelor sacrificate a scazut in 2019 fata de 2018. Pe de alta parte, a crescut productia de carne de pasare
Abatoarele Romaniei nu au mai functionat cu motoarele la fel de turate in 2019 ca in 2018. Anul trecut au fost mai putine animale sacrificate din categoriile bovinelor, porcinelor, ovinelor si caprinelor, informeaza Institutul National de Statistica marti, 30 iunie 2020. Pe de alta parte, a sporit productia de carne de pasare, mentioneaza INS.
Astfel, in unitatile industriale (abatoarele) din Romania, numarul de bovine sacrificate in unitatile industriale (abatoare) a scazut cu 15,9% in 2019 fata de 2018, iar numarul porcinelor taiate a coborat cu 8,1%. Tot in 2019 in raport cu 2018, productia de carne de bovine a scazut cu 12,8%, iar cea de porcine s-a contractat cu 6,2%. Numarul de ovine si caprine sacrificate in abatoare a cunoscut un declin de 0,5% in intervalul mentionat, iar productia de carne de ovine si caprine a scazut cu 1,1%.
In schimb, pasarile sacrificate in abatoare au fost cu 6% mai multe, iar productia de carne de pasare a crescut cu 6,6%.
Segmentate pe regiunile tarii, sacrificarile de bovine au fost preponderente in regiunile Nord-Est (cu 48,5%), Sud-Muntenia (cu 10,5%) si Nord-Vest (cu 10,4%).
Totodata, sacrificarile de porcine au detinut cele mai mari ponderi in regiunile: Vest (cu peste 36%), Sud-Muntenia (cu 27,1%), Nord-Est (cu 12,4%) si Nord-Vest (cu 11,1%).
In acelasi timp, cele mai semnificative ponderi ale sacrificarilor de ovine si caprine au fost inregistrate in regiunile: Sud-Muntenia (cu 23,8%), Centru (cu peste 17%), Vest (cu mai mult de 16%), Nord-Vest (peste 16,5%), Nord-Est (mai mult de 12,5%) si Sud-Est (cu un procentaj de 11,3%).
Tot in anul 2019, sacrificarile de pasari au fost preponderente in regiunile Sud-Est cu 24,3%, Nord-Est cu 23,4%, Centru cu 15,4%, Sud-Vest Oltenia cu 12,5% si Sud-Muntenia cu 11,9%.
Nici productia de lapte nu sta mai bine
In anul 2019 in raport cu anul 2018, productia de lapte colectat de la exploatatiile agricole si centrele de colectare de catre unitatile industriale procesatoare a fost si ea in declin. Astfel, cantitatea de lapte de vaca brut colectata de unitatile procesatoare de la exploatatiile agricole si centrele de colectare a crescut cu 4.887 tone, adica cu 0,4% in anul 2019 in comparatie cu 2018.
Tot la capitolul „productia de lapte”, datele INS reflecta scaderea cantitatilor colectate de lapte brut de oaie, capra si bivolita cu 14%, 19,7%, respectiv cu 11,1% in 2019 spre deosebire de 2018.
De asemenea, cantitatea de lapte brut importat a scazut cu 15.113 tone, adica 11,8% in anul 2019 fata de anul precedent.
Tot pentru 2019, datele INS evidentiaza o crestere a laptelui de consum cu 23.640 tine, adica 7,7%, fiind urmat de laptele acidulat cu 9.579 tone, adica 4,4% (iaurt, iaurt de baut si alte produse lactate similare), si branza (inclusiv urda) cu 59 tone, adica un spor de 0,2%.
La randul ei, productia de branza obtinuta din lapte de vaca (ce reprezinta 85,8% din productia totala de branzeturi) a cunoscut o majorare de 1.190 tone, adica 1,5% ca valoare procentuala.
Totusi, raportul INS semnaleaza si scaderi pentru anul 2019 fata de anul 2018, acestea fiind inregistrate la produse lactate ca: lapte praf (cu 762 tone, adica 32%), branza topita (cu 227 tone, adica 2,3%), unt (cu 222 tone, adica 2%) si smantana (cu 147 tone, adica 0,2%).
La nivel teritorial, cele mai mari cantitati de lapte de vaca s-au colectat in regiunile Centru cu 39,3%, Nord-Est cu 20,2% si Nord-Vest cu 18,1%. Laptele de consum s-a produs cu preponderenta in regiunile Centru cu 47,4%, Nord-Vest cu 21,6%, in Vest cu peste 12% si Nord-Est cu peste 11%.
Regiunile Centru, Bucuresti-Ilfov si Nord-Vest detin peste 78% din productia de produse lactate proaspete (smantana si laptele acidulat). Mai exact, avem in regiunea Centru 36,9%, in regiunea Bucuresti-Ilfov peste 23% si Nord-Vest cu 18,3%.
Untul s-a produs in regiunile Centru cu 49,1%, Vest cu peste 23%, Nord-Vest cu peste 12,4% si Nord-Est cu peste 8,6%, acestea fiind cele mai mari cantitati produse pe teritoriul tarii.
Branza s-a produs in special in regiunile Centru cu 40%, Nord-Est cu 24,3%, Nord-Vest cu 16,2%, Sud-Muntenia cu 8,7% si regiunea Sud-Est cu 8,2%.
Cea mai mare productie de branza topita a fost obtinuta in regiunea Centru cu 91,7%, mai arata datele Institutului National de Statistica (INS), din raportul emis in data de 30 iunie 2020.
* Cititi aici raportul integral emis de Institutul National de Statistica