RAPORT INS – Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut in luna noiembrie 2023 fata de perioada similara a anului trecut (Document)
Intr-o economie firava, cum este cea a Romaniei, sunt si sectoare care fac profit, iar unul dintre acestea este cel al comertului cu amanuntul. Institutul National de Statistica (INS) anunta ca fata de luna noiembrie 2022, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) in luna noiembrie 2023 a crescut atat ca serie bruta cu 3,8%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 3,3%.
Totodata, in luna noiembrie 2023 volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut fata de luna octombrie 2023, atat ca serie bruta cu 4,1%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 1,7%.
In perioada ianuarie-noiembrie 2023, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut fata de perioada similara din 2022 atat ca serie bruta cu 2,2%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 2,3%.
Noiembrie 2023 comparativ cu octombrie 2023
Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna noiembrie 2023, comparativ cu luna precedenta, a crescut, pe ansamblu, cu 4,1%, datorita cresterii inregistrate la vanzarile de produse nealimentare (+14,3%). Scaderi au inregistrat comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-7,3%) si vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (-1,7%).
De asemenea, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut, pe ansamblu, in luna noiembrie 2023, comparativ cu luna precedenta, cu 1,7%, tot datorita cresterii inregistrate la vanzarile de produse nealimentare (+3,9%). In schimb, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 0,2%, iar vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au ramas la acelasi nivel.
Noiembrie 2023 comparativ cu noiembrie 2022
Tot la fel, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna noiembrie 2023, comparativ cu luna noiembrie 2022, a inregistrat o crestere, pe ansamblu, cu 3,8%, datorita cresterilor inregistrate la vanzarile de produse nealimentare (+7,3%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+4,1%). Pe de alta parte, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 4,7%.
Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna noiembrie 2023, comparativ cu luna noiembrie 2022, a inregistrat o crestere, pe ansamblu, cu 3,3%, datorita cresterilor inregistrate la vanzarile de produse nealimentare (+6,5%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+4,3%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 5,7%.
Cresteri la vanzarile de alimente, bautura si tutun
Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in perioada ianuarie-noiembrie 2023, comparativ cu perioada similara din 2022, a inregistrat o crestere, pe ansamblu, cu 2,2%, datorita cresterilor inregistrate la vanzarile de produse nealimentare (+4,0%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+3,5%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 3,7%.
Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a inregistrat o crestere, pe ansamblu, cu 2,3%, datorita cresterilor inregistrate la vanzarile de produse nealimentare (+4,1%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+3,3%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 3,1%.