RALUCA TURCAN CERE MARIRI DE SALARII - Solutia gasita de ministrul Muncii pentru a opri exodul romanilor
Ministrul Muncii Raluca Turcan (foto dreapta) le cere firmelor private sa mareasca salariile romanilor pentru ca acestia sa nu mai plece sa munceasca in strainatate, iar angajatorii sa beneficieze de forta de munca calificata. O masura corecta, din punctul nostru de vedere.
Turcan afirma ca marirea cu 400-600-800 lei a salariilor din mediul privat ar asigura o forta de munca stabila si bine pregatita, si nu ar mai fi nevoie ca Romania sa importe oameni din afara.
Pe de alta parte, ministrul Muncii mai face o observatie privind un fenomen aflat in expansiune. Si anume cresterea nejustificat de mare a contractelor cu plata minima.
Iata solutia gasita de Raluca Turcan:
"Am observat o discutie legata de solutiile pe care autoritatile le gandesc cand vine vorba de faptul ca, in cativa ani, nu vom mai gasi meseriasi decat din Africa sau Asia care sa ne repare o teava sau sa lucreze in constructii si, de aceea, vreau sa raspund cu cateva precizari.
Asa cum spuneam, raspunzand la intrebarea despre efectele concrete ale proiectului ‘Romania educata’, am purtat constant discutii, in ultimele luni, cu angajatorii si am luat parte la burse pentru locuri de munca la Deva, la Slatina si Cluj. Peste tot, angajatorii se plang de lipsa fortei de munca si de sistemul de educatie care a ramas in urma cerintelor actuale de pe piata muncii.
Stiu insa cazuri in care parteneriatele dintre liceele tehnice si agenti economici, initiative bune si gandite practic sa ajute elevii, viitori ucenici si angajatori deopotriva, au esuat pentru ca mentalitatea generala este de evitare a inscrierii copiilor in scoli cu profil tehnic, teama fiind ca, in felul acesta, elevul de la un liceu tehnic nu ar beneficia de o sansa egala cu un copil de la un liceu teoretic. Cred ca este o greseala si spun asta si ca parinte, nu doar ca ministru al Muncii.
Cred ca este bine si este, de asemenea, un castig in viata pentru acei copii care urmeaza orice scoala din care deprind o meserie. Lipsesc meseriasii, instalatorii, electricienii, lucratorii in service-uri. Tocmai de aceea ar trebui sa fie apreciate parteneriatele institutiilor de invatamant cu agentii economici care ofera accesul la baza materiala si de pregatire care corespunde standardelor de pe piata muncii. In plus, formarea elevilor este sustinuta financiar, prin burse si de la bugetul de stat, si de la operatorul economic cu care elevul incheie un contract de practica, in invatamantul dual, iar elevii au acces gratuit la cantinele si internatele scolare, pe cheltuiala consiliilor locale sau judetene.
Marirea salariilor
Trei concluzii cred ca se impun:
In primul rand, apelul pe care-l fac catre agentii economici este sa ajusteze salariile pe masura cererii de angajati buni, pentru ca romanii sa nu mai plece din tara. Am discutii permanente cu agentii economici si stiu ca multi se gandesc ca 400-600-800 de lei in plus fac diferenta intre un lucrator roman bun, chiar cu experienta, si un lucrator din spatiul non-UE, care, insa, in cele mai multe cazuri, trebuie pregatit pentru acel job.
Stiu ca acesti 400-600-800 de lei nu sunt sume usor de dat pentru multe business-uri care se chinuie sa supravietuiasca, cu marje mici, pe o piata foarte competitiva.
Stiu foarte bine cu ce presiuni mari s-au confruntat firmele in perioada crizei, insa toate comunitatile de afaceri cu care discut la nivel local amintesc si cifrele exacte pe care companiile le-au primit de la stat pentru a mentine locurile de munca. Statul nu poate interveni pe piata pentru stabilirea salariilor.
Crestere nejustificat de mare a contractelor cu plata minima
Avem parghia salariului minim si vedem o crestere nejustificat de mare a contractelor cu plata minima. Tocmai de aceea reiau apelul catre angajatori pentru o decizie pragmatica, de a accepta un cost salarial poate putin mai mare, pentru a tine lucratorii romani acasa. Costul chiriei din strainatate, plus greutatile mari ale deplasarii si chiar dorul de casa, toate acestea i-ar determina pe romani sa lucreze in tara.
In al doilea rand, sunt zeci de mii de someri cu studii liceale, iar angajatorii duc lipsa de forta de munca calificata, mai ales in domeniile tehnice. Trebuie sa intelegem ca nu exista nicio diferenta intre un copil bun la olimpiada si un copil cu aptitudini tehnice care are rezultate bune intr-o scoala profesionala. Trebuie sa schimbam aceasta mentalitate. Un olimpic la matematica poate deveni un profesor respectat care sa castige un venit bun in sistemul public, in timp ce un copil absolvent de scoala profesionala poate avea propriul service auto, in care sa castige mai mult decat salariul unui profesor. Nu putem compara, pentru ca nu exista comparatie.
Turcan si-ar inscrie copilul la o scoala profesionala
In al treilea rand, este neaparata nevoie ca, asa cum informatia despre un job disponibil ajunge la publicul interesat, asa si informatia despre calificarile disponibile din invatamantul tehnic sa ajunga la destinatari, adica la parintii si copiii care sunt in pragul alegerii unui scoli profesionale. Trebuie spus ca exista beneficii concrete ale acestei alegeri, un job sigur, un castig salarial mai bun si mai rapid obtinut de catre tanarul angajat, un statut social respectat si apreciat intr-o societate asezata care-si sustine profesionistii si oamenii talentati si nu-i lasa sa plece din tara. Incurajez parteneriatul dintre invatamantul tehnic si AJOFM-uri care au specialisti buni si oameni de suflet, pentru a derula impreuna campanii de informare si de consiliere profesionala.
Intrebarea este: Mi-as inscrie copilul la o scoala profesionala? Da, daca ar avea macar minima aplecare. Si i-as spune sa-si faca o meserie si sa-si aleaga o specializare, sa invete meserie si sa se pregateasca tot timpul ca sa tina pasul cu schimbarile si sa-si deschida propria afacere, pe cat de devreme poate. N-as avea nicio ezitare".