PUTIN VREA UN SISTEM GLOBAL DE PLATI BAZAT PE BLOCKCHAIN – Liderul de la Kremlin dezvaluie ultimele dezvoltari tehnologice ale Rusiei, intre care alternativa la SWIFT: „Nimanui nu-i place dictatul monopolistilor”
Vladimir Putin a vorbit despre avantajele utilizarii unui sistem global de plata bazat pe tehnologia blockchain intr-un discurs sustinut in cadrul conferintei internationale Artificial Intelligence Journey 2022 AI si machine learning, Liderul rus a mai afirmat ca sistemul actual de plati este ineficient si „controlat de un club restrans de state si grupuri financiare”. Rusia da, astfel, de inteles, ca lucreaza la o alternativa la actualul sistem SWIFT.
Gilda Popa
Conferinta a fost deschisa de discursul lui German Gref, CEO Sberbank, care a precizat ca in ultimii sapte ani, peste 35.000 de specialisti in inteligenta artificiala au participat la competitiile lansate la conferinta AI Journey 2022, un numar mare dintre acestia fiind implicati in diferite proiecte ale companiilor si agentiilor guvernamentale ruse.
Seful celei mai mari banci din Rusia nu a facut insa precizari despre proiectele blockchain la care Sberbank lucreaza in prezent, unul dintre acestea fiind lansarea unei criptomonede stabile, asa cum a relatat Lumea Banilor in iunie. In prezent, banca are licenta pentru tranzactionarea activelor digitale.
Putin a facut, insa, referire, in prezentarea sa, la faptul ca a utilizarea corecta a tehnologiei blockchain ar putea fi extrem de benefica pentru cetateni si guverne. El a spus ca o tehnologie descentralizata de plati, non-monopol, va fi in cele din urma implementata la nivel global datorita avantajelor pe care le ofera.
„Nimanui nu-i place dictatul monopolistilor, care dauneaza tuturor partilor, inclusiv monopolistilor insisi”, a spus Putin.
Pentru liderul de la Kremlin, avantajul principal ar fi capacitatea de a avea un cadru global de plati necontrolat de puterile straine.
Putin vorbeste despre un substitut SWIFT bazat pe blockchain
„Trebuie sa combinam tehnologiile de ultima ora cu experienta de mii de ani a umanitatii. De exemplu, expertii stiu despre sistemul hawala (n.r. un sistem vechi de sute de ani de transfer de bani, traditional in Orientul apropiat, bazat pe incredere), care a fost folosit in reglementarile internationale de sute de ani, vreau sa subliniez acest fapt, cu mult inainte de aparitia sistemului bancar occidental si, de altfel, inca functioneaza.
Ce este (n.r acest sistem) in esenta? Expeditorul da bani unui broker din tara sa de resedinta. Beneficiarul primeste banii de la un broker din tara sa. Brokerii fac decontari intre ei pe baza a ceea ce poate fi descris in termeni moderni drept sistem de compensare.
Tehnologia monedelor digitale si a blockchain-urilor poate fi folosita pentru a crea un nou sistem de decontari internationale care va fi mult mai convenabil, absolut sigur pentru utilizatorii sai si, cel mai important, nu va depinde de banci sau de interferenta tarilor terte. Sunt increzator ca se va crea si se va dezvolta asa ceva, pentru ca nimanui nu-i place dictatul monopolistilor, care dauneaza tuturor partilor, inclusiv monopolistilor insisi.
In continuare, trebuie acordata o atentie deosebita tehnologiilor care pot ajuta la exploatarea potentialului inteligentei artificiale, cum ar fi calculul cuantic si fotonic si comunicarea cuantica, un domeniu in care Rusia a facut pasi mari. Exista, de asemenea, Internet of Things (IoT) si alte tehnologii industriale de varf. Companiile care sunt partial detinute de stat au inceput sa lucreze in acest domeniu prin semnarea acordurilor relevante cu Guvernul Federatiei Ruse”, a declarat Vladimir Putin la conferinta.
Presedintele a mai afirmat ca sistemul actual de plati este ineficient si „controlat de un club restrans de state si grupuri financiare”.
Putin nu a detaliat mai mult ideea sa de sistem de plati blockchain si s-a concentrat in schimb pe necesitatea de a inova in domeniul inteligentei artificiale si de a dezvolta o infrastructura cloud capabila sa raspunda nevoilor intregii tari.
Dupa conflictul dintre Rusia si Ucraina, Statele Unite si o parte a comunitatii internationale au impus o serie de sanctiuni financiare impotriva Rusiei. Aceste sanctiuni au afectat puternic capacitatea tarii de a efectua plati internationale, inclusiv operatiunile principalei banci din Rusia, Sberbank, in alte tari.
Principala banca din Rusia, Sberbank, pregateste lansarea unei criptomonede stabile
Lumea Banilor a relatat in iunie ca Sberbank a anuntat ca se pregateste pentru lansarea unei criptomonede stabile (stablecoin). Anterior, prim-vicepresedintele Bancii Centrale Ruse, Olga Skorobogatova, a declarat ca testele privind implementarea unei ruble digitale vor fi mutate din 2024 in aprilie 2023. In prezent, un proiect pilot care implica 12 banci ruse este in curs de desfasurare.
„Cred ca toate statele care se respecta vor avea o moneda digitala nationala in termen de trei ani. […] Ar trebui sa fim pregatiti cat mai curand posibil. In plus, acest lucru va rezolva problema blocarii de la SWIFT, deoarece aceasta integrare va face ca SWIFT sa fie inutil”, a spus, la acel moment, Skorobogatova.
In februarie 2022, platforma blockchain Atomyze a primit prima licenta de tranzactionare de active digitale in Rusia. La scurt timp dupa aceea, a urmat o licenta pentru Sberbank.
Vulnerabilitatile politice ale unui sistem de plati bazat pe blockchain
Desigur, este posibila o structura de plata bazata pe tehnologia blockchain, comenteaza jurnalistii de la cryptopotato.com. Cu toate acestea, presedintele Putin nu a detaliat in conferinta propunerea, lasand deoparte intrebarea despre cine va controla nodurile de validare ale unui astfel de sistem. In cazul unei retele blockchain autorizate, daca guvernele controleaza nodurile, capacitatea de a cenzura tranzactiile este la fel de iminenta precum ar fi in sistemul de plati actual.
Rusia a avut o relatie de tip „love&hate” cu criptomonedele si tehnologia blockchain, scrie jurnalistul Felix Mollen.
Reamintim ca Lumea Banilor a notat ca Kremlinul si Banca Centrala a Rusiei au ajuns la un acord in februarie 2022 cu privire la modul de reglementare a criptomonedelor, dupa o lunga disputa pro si contra. Potrivit acestuia, criptomonedele sunt considerate „valute”, iar tranzactiile cripto de peste 600.000 de ruble (aproximativ 8.000 dolari) vor trebui declarate. In caz contrar, omiterea acestei declaratii ar putea fi considerata o fapta penala.
In prezent, detinerea de criptomonede este permisa in tara, dar utilizarea lor in plati si aplicatii financiare este strict interzisa deoarece sunt considerate activitati care ar imita natura rublei, incalcand suveranitatea tarii.
Cu toate acestea, pozitia politica a tarii a devenit mai flexibila recent. Pe langa interesul explicit manifestat de Vladimir Putin de a explora utilizarea tehnologiei blockchain, exista posibilitatea ca tara sa se deschida spre ideea aprobarii lansarii unei platforme nationale de exchange cripto. De altfel, Lumea Banilor a relatat in septembrie ca Moscow Exchange se pragateste sa lanseze o divizie cripto.
De asemenea, in urma cu cateva zile, Duma de Stat a demarat discutii pentru legalizarea minarii criptomonedelor si a vanzarii de tokenuri minate in Rusia - lucru pe care Putin l-a mentionat si la acel moment.