Putea Romania obtine mai mult? Sigur, daca negocia dur
Prin acordul la care a ajuns Consiliul European, Romania primeste 79,9 miliarde euro in total.
Astazi au curs fluvii de laude cu privire la aceasta suma desi aceasta suma are caracteristica principala ca OBLIGA LA RESPONSABILITATE SI PERFORMANTA ADMINISTRATIVA.
Putea Romania obtine mai mult?
Sigur, daca negocia dur.
A plecat din 85 de miliarde!
Nu as fi adus in discutie acest subiect daca nu as fi constatat ca unii nu se dezbara de prostul obicei de a fi fuduli si a vinde pielea ursului din padure.
Sa trecem peste, ca asa de putin importanta e lauda si figuratia lor incat istoria nici nu va tine minte acest moment.
Sa intram putin in detalii.
Banii cat de cat siguri sunt cei 46,4 miliarde euro din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 (mai putini decat alocarea initiala dar, trecem peste).
Cei 46,4 miliarde euro pot fi angjati pana in anul 2027.
Acesti bani vin pe politicile sectoriale in special de coeziune si agricultura, nu va plictisesc cu detalii tehnice pentru ca sunt destui specialisti in fonduri europene ca sa va explice cum vor arata conditiile de absorbtie.
Vreau insa sa ma refer la cele 33,5 miliarde euro care vor veni din NGEU (Next Generation EU).
Pentru ca asta primim in plus fata de ceea ce stiam din 2018.
Aceasta suma de 33,5 miliarde euro este impartita in doua parti relativ egale:
16,8 miliarde euro granturi
16,7 miliarde euro imprumuturi.
Spre deosebire de CFM, cele 33,5 miliarde euro trebuie contractate cel tarziu pana la 31 decembrie 2023.
Deci nu pana in 2027 ci pana in 2023!
Platile corespunzatoare vor fi efectuate pana la 31 decembrie 2026
Ce trebuie sa faca Romania ca sa primeasca acesti bani?
1. Trebuie sa elaboreze un plan national de redresare și rezilienta prin care stabileste agenda in materie de reforme și investitii pentru perioada 2021-2023.
Planurile vor fi revizuite și adaptate, dupa caz, in 2022, pentru a tine seama de alocarea finala a fondurilor pentru 2023.
2. Trebuie sa depuna acest plan la Comisia Europeana. Comisia va evalua planul si il va supune spre adoptare Consiliului European.
in cadrul evaluarii, este necesar punctajul cel mai mare pentru criteriile privind coerenta cu recomandarile specifice fiecarei tari, precum și privind consolidarea potentialului de creștere, a crearii de locuri de munca și a rezilientei economice și sociale a statului membru. Contributia efectiva la dubla tranzitie verde și digitala este, de asemenea, o conditie prealabila pentru o evaluare pozitiva.
3. Un procent de 70 % din granturile acordate prin Mecanismul de redresare și rezilienta trebuie sa fie angajat in anii 2021 și 2022. Adica contracte si proiecte. in 2021 si 2022.
4. Restul de 30% este pe deplin angajat pana la sfarșitul anului 2023.
Aici voi face o tusa, pentru ca multi au amestecat borcanele si au creat un plan in care obiective de investitii finantabile din Cadrul Financiar Multianual au primit ca sursa de finantare banii din NGEU.
GRESIT!
NU se vor finanta aceleasi obiective de investitii si din bugetul CFM si din NGEU.
Ele trebuie separate, fundamentat si stabilit planul de investitii sau/si de masuri economice de redresare pentru 2021-2023, dat la aprobat si trecut la implementat.
Iar pentru masurile cuprinse in actualul plan de relansare economica, cele care vor ramane dupa o astfel de separare, finantare din CFM in marja celor 46,4 miliarde euro pana in 2027.
Acum sper ca ati inteles cum este cu acesti bani.
E mult de treaba si timpul foarte scurt.
Iar tocmai acest timp scurt si obiceiul romanesc de a vinde pielea ursului din padure larg raspandit poate face ca Romania sa piarda ce a primit in plus.
Daca se renunta la a puncta politic si electoral avem o sansa.
Daca nu.....praful de pe toba!
Multumesc!
PS: Sper ca acele trei spitale regionale sa fie readaptate in contractare si realizate in maxim 3 ani si nu in noua ani.