Grid star
analize

PSD separat? Sau in grup organizat?

Astazi, conducerea PSD urmeaza sa ia o decie cardinala. Cu un important impact politic. Cum va merge in alegerile parlamentare? In alianta sau nu cu alte partide? Respectiv cu Pro Romania, ALDE si PP-USL. Socoteala aparent e simpla. Impreuna, scorul politic va fi mai mare. Si exista garantia ca doua dintre cele trei partide aliate isi vor putea plasa oameni in Parlament. Separat, va avea in schimb avantajul unui numar mai mare de deputati si senatori. Ce as alege eu, daca as fi in locul lor?

Eu as opta pentru ca PSD sa alerge separat in aceasta importanta cursa. Si am in vedere cateva argumente.

1). Numarul de locuri in Parlament. Eu in locul PSD nu as fi dispus sa negociez cu partide mai mici si sa le ofer acestora locuri eligibile care, de drept, mi-ar reveni mie.

2). Toate cele trei partide s-au dovedit a fi aliati extrem de incomozi. Dispusi oricand sa tradeze. Sa treaca cu arme si bagaje in cealalta tabara. intr-un mod cat se poate de vizibil, asa au procedat intr-un moment crucial Pro Romania si ALDE.

3). De aceasta data nu exista nicio certitudine ca o alianta de acest fel ar putea veni la guvernare dupa alegeri. Si atunci de ce sa ma aliez?

Dintre cele trei partide, singurul care, in majoritatea sondajelor, este eligibil sub aspect electoral este Pro Romania. Cine este Pro Romania? Pro Romania este in primul rand Victor Ponta. Fostul presedinte PSD, un personaj politic pe cat de viu, pe cat de destoinic, pe atat de frustrat. Ar dori cu ardoare sa revina butoane. Si nu stie cum. A produs cea mai dureroasa hemoragie din PSD. Pentru ca, in definitiv, a aparut si s-a dezvoltat pe spinarea unor mai vechi membri ai acestui partid. Cei mai multi, la randul lor frustrati. A tradat o data, cand a decis sa faca un partid, canibalizand organizatii ale PSD. A mai tradat o data cand a provocat caderea Guvernului Dancila. si daca a tradat de doua ori, va trada si in continuare. De cate ori are ocazia. La ce bun sa fii aliat cu un asemena lider si cu un asemenea partid?

Si daca PSD nu intra in alianta la parlamentare nici cu celelalte doua partide, atunci e aproape sigur ca acestea nu vor beneficia de numarul de voturi necesare pentru a-si trimite reprezentanti in Parlament. Iar de treaba asta este constient si electoratul lor, atata cat e. Refuzand sa se alieze cu ele, PSD va beneficia de o parte din voturi. Si iese in castig. In plus, unii dintre membri vor veni taras-grapis pentru a se inscrie in PSD. Va putea fi si din aceasta perspectiva un castig.

Fireste, nu stiu ce decizie se va lua azi. Dar ceea ce stiu si mi-o arata toate cercetarile de piata este ca PNL, desi are o guvernare rea, apare pe primul loc in ceea ce priveste perspectiva votului politic. Poate ca lucrurile se vor schimba dupa locale. Dar nu este deloc sigur. De acum incolo, nu-l voi mai arata pe Marcel Cioacu cu degetul. De acum incolo, nu mai este el vinovatul de serviciu. Daca PSD merge intr-o directie gresita, daca PSD se sinucide lent sau mai putin lent ca partid politic, raspunderea este a intregului partid. Pentru ca, in cel din urma, Ciolacu a fost ales presedinte cu acte in regula pentru viitorii patru ani. Alegandu-l pe Ciolacu, PSD si-a legat viitorul proxim de acesta. Orice sociolog si orice analist ne poate explica cat se poate de coerent de ce, in opozitie fiind si in condtiile in care PNL administreaza in mod gresit tara, PSD nu creste in sondaje. Si nu reuseste sa acceseze electoratul nehotarat. Si tot sociologii si analistii ne pot explica cum se face ca acest urias bazin al electoratului indecis nu se mai clinteste din loc, intr-o directie sau in alta, nici macar inaintea alegerilor. Sau, cine stie? Poate ca, dupa locale, se va mari. La locale va fi o prezenta extrem de mica la vot. In jur de 40%. De obicei, la alegerile parlamentare, care au un caracter politic mai pronuntat, se prezinta mai multi cetateni. Dar daca de data asta va fi altfel?

PSD a lasat pentru ultimul moment aceasta decizie a alierii sau ne-alierii cu cele trei partide. Practic, in cateva zile, ca e alba sau ca e neagra, partidul sau alianta trebuie inscrise la Biroul Electoral Central. Dupa care, oficial cel putin, lucrurie nu se mai pot schimba.

Un mare semn de intrebare este generat de doua fenomene, care au fost observate doar in treacat de catre opinia publica. Unul tine de o persoana, de o atitudine a acesteia, dar si de atitudinea partidului fata de persoana respectiva. Este vorba de afirmatiile grave, iresponsabile, injurioase ale lui Lucian Romascanu la adresa jurnalistilor. Acesta nu a fost demis din importanta pozitie pe care a avut-o, cea de purtator de cuvant al partidului, ci doar suspendat. Semn ca este pastrat in banca de rezerve. Pana cand, intr-un moment socotit oportun, va fi repus in functie. Ceea ce este extrem de grav legat de aceasta imprejurare este modul in care Romascanu a explicat lucrurile. El a insistat in mai multe randuri, afirmand ca discutia in care i-a insultat pe jurnalisti era una privata. Ca si cand asta ar schimba lucrurile. Ca si cand modul in care el gandeste si se raporteaza la media nu ar fi de condamnat, daca afirmatiile nu sunt destinate publicului larg. Ci sunt doar confesiuni. Rabufnirile unui om sucit in fata unor confidenti. Iar partidul lui, atentie, a omologat acest tip de rationament, trimitandu-l doar temporar, de ochii lumii, in banca de rezerve. si pregatindu-se sa-l recupereze. Aceasta imprejurare este ingijoratoare. Ea spune mult despre modul in care se pregateste PSD sa cucereasca inimile cetatenilor. si sa-si atraga presa de partea lui.

Al doilea fenomen este si mai grav. Ne mai amintim toti ce s-a intamplat atunci cand Partidul Democrat a intrat in fibrilatii electorale, decazut fiind in increderea publica, ca efect al gestionarii rele a crizei economice din 2009. Ce au facut atunci organizatiile PD? Si-au mascat identitatea sub tot felul de sigle. Si foarte putini s-au prezentat in fata alegatorilor, utilizand sigla PD. Dupa care pur si simplu acest partid s-a ascuns in PNL. Pe care, in final, l-a cam canibalizat. Era inceputul sfarsitului. Acum ce observam? La alegerile locale, foarte multi candidati PSD refuza sa defileze sub steagul partidului. Fie defileaza sub steag strain, fie pur si simplu si-au pus numele pe afis, fara a mai consemna apartenenta lor la PSD. Este un semnal foarte rau. Pe care conducerea centrala a partidului l-a incurajat tacit. O fi inceputul sfarsitului?

Sursa: Corectnews.com

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani