Grid star
eveniment

PROTESTE LA USA GUVERNULUI – Se anunta greva generala. Angajatii din Sanatate cer cresterea salariilor cu mai mult de 15%: “Este doar o acoperire partiala a inflatiei, departe de nivelul acesteia din ultimii ani”

Angajatii din Sanatate nu renunta la proteste, fiind nemultumiti de majorarea salariilor cu doar 15%, si ameninta cu greva generala daca revendicarile nu le vor fi rezolvate. S-a anuntat calendarul protestelor in strada, care incep cu pichetatrea Ministerului Sanatatii si cel al Muncii, iar ultimul miting inaintea unei posibile greve generale va avea loc in Piata Victoriei, in 11 martie 2023.

Federatia “Solidaritatea Sanitara” acuza ca Guvernul isi mentine intentia de crestere a salariilor de baza cu doar 15% si refuza onorarea obligatiei legale de a negocia, iar majorarea nu reprezinta o crestere a puterii de cumparare a veniturilor salariale ale  angajatilor din sanatate, fiind doar o acoperire partiala a inflatiei, departe de nivelul acesteia din ultimii ani.

Iata lista de revendicari:

- Cresterea salariilor de baza pentru toate categoriile de angajati din Sanatate cu cel putin 25% pentru anul 2024;
- Acordarea integrala a drepturilor salariale prevazute de legea 153/2017, incluzand raportarea coeficientilor de ierarhizare la salariul minim pe economie aflat in plata, raportarea sporurilor la salariul aflat in plata, plata garzilor cu tariful orar al normei de baza, acordarea indemnizatiei de hrana prin raportarea la salariul minim pe economie aflat in plata;
- Adoptarea proiectului de lege a salarizarii (Anexa pentru sanatate) negociat cu Ministerul Sanatatii in forma stabilita cu partenerii sociali si aplicarea grilelor de salarizare stabilite prin raportare la salariului minim pe economie aflat in plata;
- Finalizarea negocierii clauzelor, procedurilor si anexelor conform obligatiilor convenite in Contractul Colectiv de Munca la nivel de sector Sanatate 2023-2025, incluzand transpunerea si aplicarea Anexei nr. 13;
- Adoptarea masurilor de crestere a calitatii vietii profesionale a angajatilor din sanatate si de crestere a calitatii actului medical, acestea incluzand masuri precum recunoasterea indeplinirii anticipate a stagiului de cotizare, introducerea conciliatorilor specializati in conflictele individuale de munca din sectorul sanatate, echivalarea competentelor asistentelor medicale absolvente de postliceala.

 

Prezenam comunicatul Federatiei “Solidaritatea Sanitara”:

 

“Constatand ca Guvernul isi mentine intentia de crestere a salariilor de baza cu doar 15% si refuza onorarea obligatiei legale de a negocia, Federatia 'Solidaritatea Sanitara' continua programul de proteste asa cum a fost anuntat.
Desi Guvernul prezinta aceasta masura drept o crestere salariala, ea nu reprezinta o crestere a puterii de cumparare a veniturilor salariale ale  angajatilor din sanatate. Este doar o acoperire partiala a inflatiei, departe de nivelul acesteia din ultimii ani. A discuta despre o crestere salariala inseamna a discuta despre cresterea puterii de cumparare. Orice alta forma de 'crestere' salariala care nu indeplineste aceasta conditie mentine status-quo-ul scaderilor veniturilor salariale.
Acesta este principalul motiv pentru care protestele Federatiei 'Solidaritatea Sanitara' nu se opresc, continuand joi, 22 februarie 2024, cu participarea a 300 de membri, dupa urmatorul program:
-pichetarea Ministerului Sanatatii in intervalul orar 12.00 – 13.30;
-pichetarea Ministerului Muncii in intervalul orar 13.30 – 15.00.
Pichetarile din fata celor doua ministere sunt ultimele actiuni de protest pe care le desfasuram in strada cu un numar redus de persoane. Ele vor fi continuate de 'protestul din pauza de masa'
(o repetitie pentru greva generala) ce se va desfasura in data de 29.02.2024 si ultimul protest in strada dinaintea grevei generale, respectiv mitingul national al angajatilor din sanatate, care va fi desfasurat in Piata Victorie de Ziua nationala a personalului medical (luni, 11 martie).

Puterea de cumparare a scazut

Realitatea evolutiei veniturilor salariale ale angajatilor din sanatate este demonstrata de datele statistice oficiale, care arata ca inflatia in perioada 1 ianuarie 2022 – 1 ianuarie 2024 este de 23,59%. Daca din valoarea inflatiei scadem majorarile salariale nominale medii din aceasta perioada, care au fost (in ultimii doi ani, incluzand 1 ianuarie 2024) de 6,25%, devine evident faptul ca doar in ultimii doi ani puterea de cumparare a veniturilor salariale medii (veniturile salariale reale) ale angajatilor din sanatate a scazut cu 17,34%. 
O crestere cu 15% doar a salariilor de baza in urmatoarele luni inseamna o crestere cu cel mult 10% a veniturilor salariale. In consecinta, la momentul final al cresterilor salariale angajatii din sanatate vor avea o scadere salariilor reale (a puterii de cumparare a veniturilor salariale) cu cel putin 7,34% raportat la inflatia de pana acum. Acestei scaderi i se va adauga evolutia inflatiei din perioada urmatoare (4,7% pana la sfarsitul anului 2024 pe prognoza BNR), care va determina la nivelul anului 2024 o scadere a veniturilor salariale reale de 12,4%.
Aceste calcule simple si usor de efectuat de fiecare persoana indica o realitate trista, pe care angajatii din sanatate o resimt deja: Guvernul propune o crestere nominala a salariilor de baza al carei efect este ratarea de departe a indexarii veniturilor salariale si saracirea angajatilor din sanatate.
Calculele demonstreaza ca indexarea veniturilor salariale cu rata inflatiei necesita o crestere suplimentara a veniturilor medii salariale (a anvelopei salariale) cu 22,4% (sau o crestere cu cca. 25% pentru intregul an 2024). Abia ceea ce depaseste acest nivel ar reprezenta o crestere a veniturilor salariale reale. Doar prin intermediul unei cresteri salariale poate fi asigurata recompensarea echitabila pentru toti angajatii, inclusiv pentru profesionistii care participa la asigurarea permanentei serviciilor medicale (in mod direct sau prin contributia la functionarea unitatilor)".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani