Grid star
eveniment

PROTECTIA CONSUMATORILOR IMPOTRIVA RECENZIILR INSELATOARE - 55 % dintre site-urile verificate incalca legislatia UE

Comisia Europeana si autoritatile nationale de protectie a consumatorilor au publicat rezultatele unei verificari la nivelul UE a site-urilor web cu privire la recenziile online ale consumatorilor.

Sub coordonarea Comisiei, autoritati din 26 de state membre, inclusiv Romania, Islanda si din Norvegia au verificat 223 de site-uri web importante, pentru a constata daca exista recenzii inselatoare ale consumatorilor. Aproape doua treimi din magazinele si pietele online, site-urile de rezervari, motoarele de cautare si site-urile de servicii de comparare analizate au generat indoieli cu privire la fiabilitatea recenziilor: pe 144 dintre cele 223 de site-uri verificate, autoritatile nu au putut confirma ca respectivii comercianti au depus suficiente eforturi pentru a se asigura ca recenziile sunt autentice, si anume ca au fost postate de consumatori care chiar au utilizat produsul sau serviciul pe care l-au evaluat.

Alte constatari in urma verificarii site-urilor web cu privire la recenziile online:

-104 dintre cele 223 de site-uri examinate nu informeaza consumatorii cu privire la modul in care se colecteaza si prelucreaza recenziile. Numai 84 de site-uri fac astfel de informatii accesibile consumatorilor chiar pe pagina de recenzie, in timp ce restul le mentioneaza cu "caractere mici”, de exemplu in sectiunea de termeni si conditii juridice;
-118 site-uri nu contineau informatii cu privire la modul in care se previn recenziile false. In aceste cazuri, consumatorii nu au posibilitatea de a verifica daca recenziile au fost scrise de consumatori care au utilizat efectiv produsul sau serviciul;
-176 dintre site-urile web nu mentioneaza faptul ca recenziile stimulate (care sunt recompensate financiar, de exemplu) sunt interzise prin politicile lor interne sau, daca nu este cazul, nu mentioneaza in ce mod site-urile se asigura ca exista o indicatie ca recenziile sunt stimulate.
Autoritatile de protectie a consumatorilor au concluzionat ca cel putin 55 % dintre site-urile web verificate ar putea incalca Directiva privind practicile comerciale neloiale, conform careia consumatorilor trebuie sa li se prezinte informatii veridice care sa le permita sa aleaga in cunostinta de cauza. Autoritatile au avut indoieli si cu privire la restul de 18 %.

Etapele urmatoare

Autoritatile nationale vor contacta comerciantii in cauza pentru a-si rectifica site-urile web si, daca este necesar, pentru a initia actiuni de asigurare a respectarii legislatiei in conformitate cu procedurile lor nationale. Comisia va continua sa colaboreze cu reteaua CPC (retea de autoritati publice insarcinate cu aplicarea legislatiei in materie de protectie a consumatorului) cu privire la aceasta chestiune importanta si va sprijini autoritatile nationale in actiunile lor de asigurare a respectarii legislatiei.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani