Grid star
eveniment

PROPUNERE DE SCADERE A VARSTEI DE PENSIONARE – Amendament adoptat in Senat la proiectul de lege privind pensiile speciale: varsta de pensionare, redusa de la 65 la 60 de ani (Document)

Reforma pensiilor de serviciu, asa numitele pensii speciale, este subiectul fierbinte al anului 2023. Guvernul a adoptat proiectul de Lege, l-a trimis in Senat, insa lucrurile sunt complicate. Deja se fac modificari in Senat, si se propune scaderea varstei de pensionare de la 65 la 60 ani pentru membrii corpului diplomatic.

Clasa politica nu a gasit inca formula ideala, iar organismele europene fac tot felul de recomandari. De retinut ca reforma pensiilor speciale este unul din jaloanele din PNRR pentru ca Romania sa beneficieze de fonduri europene. Legea pensiilor speciale este in Senat, iar Comisia pentru Politica Externa a facut primele amendamente, care prevad scaderea varstei de pensionare membrilor corpului diplomatic: de la 60 de ani, daca au minimum 15 ani de activitate in Ministerul Afacerilor Externe. Si nu la 65 de ani, asa cum a decis Guvernul.

Iata amendamentul propus:

"Membrii Corpului Diplomatic si consular al Romaniei cu o vechime de cel putin 15 ani in MAE, precum si personalul incadrat pe functii de executie specifice pot beneficia, la implinirea varstei de 60 ani, de pensie de serviciu”.

Proiectul adoptat de guvern prevedea varsta de pensionare de 65 de ani.

Proiectul Executivului

Guvernul condus de Nicolae Ciuca a adoptat proiectul de Lege privind pensiile speciale. Potrivit ministerului Muncii, actul normativ adoptat respecta atat prevederile PNRR, cat si deciziile CCR si urmareste ajustarea cheltuielilor totale cu pensiile si indemnizatiile de serviciu, conform angajamentelor asumate.

Modificarile adoptate stabilesc faptul ca pensiile de serviciu vor fi calculate plecand de la vechimea in specialitate si cu reducerea procentului de calcul raportat la venitul obtinut, iar stagiul de contributivitate minim va fi similar celui aplicat in sistemul public de pensii. Practic, nicio pensie de serviciu nu va putea sa mai depaseasca salariul primit in perioada activa, iar pensiile care sunt deja in plata se vor recalcula pentru a respecta noul principiu si pentru a elimina inechitatile intre beneficiarii care sunt deja in plata si viitorii pensionari. In acest sens, noile reglementari introduc criterii si conditii concrete de exercitare a dreptului la pensia de serviciu, cu scopul de a redimensiona cuantumul acestora.

65% din media salariilor de baza brute

Actul normativ prevede si modificarea cadrului legal care vizeaza membrii Corpului diplomatic si consular al Romaniei cu o vechime de cel putin 15 ani in Ministerul Afacerilor Externe, precum si personalul incadrat pe functii de executie specifice. Pensia de serviciu reprezinta 65% din media salariilor de baza brute lunare in lei si a tuturor indemnizatiilor si sporurilor permanente, stabilite in favoarea beneficiarului pentru ultimele 12 luni de activitate in administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe, inainte de data pensionarii. Acelasi principiu se aplica si in cazul ambasadorilor, doar ca in aceasta situatie calculul indemnizatiilor si sporurilor stabilite in formula procentuala se raporteaza la salariul de baza de ambasador.

 

 

 

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani