PROIECTUL PRIVIND PLAFONAREA RCA, RETRAS DE ASF – Explicatiile: s-au primit observatii si trebuie analizate. Documentul a fost elaborat dupa ridicarea autorizatiei Euroins
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a retras, momentan, proiectul privind plafonarea preturilor RCA, document elaborat in urma cu cateva zile, dupa ce societatii Euroins i-a fost retrasa autorizatia de functionare.
Purtatorul de cuvant al ASF, Daniel Apostol, a declarat la digi 24 ca "proiectul a fost retras ca sa putem analiza toate observatiile si notele facute cu privire la proiectul initial. Vom face o analiza a punctelor de vedere exprimate”.
Apostol a precizat pentru Lumea Banilor: "Ca urmare a observatiilor pronuntate pe proiectul initial pus in dezbatere publica, proiectul a fost retras tocmai pentru a se realiza o analiza completa a acestor observatii”.
Prevederile documentului, in exclusivitate la Lumea Banilor
Lumea Banilor a prezentat in exclusivitate documentul pe care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) l-a trimis ministerului de Finante dupa ce societatii Euroins i-a fost retrasa autorizatia de functionare. Este vorba despre preturile la RCA. Propunerea prevedea ca tarifele de prima maxime se stabilesc la nivelul propriilor tarife de prima care au fost practicate de catre fiecare asigurator RCA la 1 martie 2022, si sunt valabile pentru o perioada de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.
In situatia in care tarifele de prima practicate de catre asiguratorii RCA la 1 martie 2022 sunt mai mari decat cele practicate la data de 1 martie 2023, asiguratorii RCA aplica cel mai mic tarif de prima dintre cele doua. De asemenea, potrivit documentului, comisioanele de distributie aferente contractelor RCA se limiteaza la maximum 8% din prima bruta incasata pentru o perioada de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.
„In perioada aplicarii prevederilor prezentei hotarari, la despagubirile acordate de catre asiguratorii RCA, pentru acoperirea costurilor de inlocuire temporara a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeasi clasa sau o clasa inferioara, calculul despagubirii are in vedere un tarif ce nu poate depasi tariful mediu de inchiriere publicat de catre Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania”, este o alta prevedere din documentul retras de ASF.