PROIECTUL NEPTUN DEEP: ROMGAZ A SEMNAT CONTRACTUL – Tranzactie de 1 miliard de dolari

1794

sursa foto: Tribuna.ro

Premierul Nicolae Ciuca, ministrul Energiei, Virgil Popescu, si David Muniz,  Chargé d’Affaires ad-interim – Ambasada SUA in Romania, au  participat marti, 3 mai 2022, la semnarea contractului de vanzare-cumparare pentru preluarea de catre Romgaz a participatiei companiei Exxon aferente perimetrului Neptun Deep. Premierul a declarat ca tranzactia in valoare de peste 1 miliard de dolari este expresia angajamentului Guvernului de a sustine investitiile vitale in energie si valorificarea gazelor naturale din Marea Neagra in beneficiul romanilor si economiei romanesti.


Romgaz, cel mai mare producator de gaze naturale din Romania, a semnat, la sediul Guvernului Romaniei, contractul de vanzare-cumparare a tuturor actiunilor emise (reprezentand 100% din capitalul social) de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care detine 50% din drepturile dobandite si din obligatiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estica, zona de apa adanca, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagra.
„Contractul de vanzare-cumparare a fost aprobat in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor ROMGAZ S.A. din data de 28.04.2022, iar finalizarea tranzactiei este conditionata de indeplinirea conditiilor suspensive din contract. Pretul de achizitie achitat de catre ROMGAZ va fi de 1.060.000.000 USD, putand fi ajustat conform mecanismelor prevazute in contractul de vanzare-cumparare actiuni”, anunta Executivul.

Tranzactie de peste 1 miliard de dolari

Premierul a declarat ca tranzactia in valoare de peste 1 miliard de dolari este expresia angajamentului Guvernului de a sustine investitiile vitale in energie si valorificarea gazelor naturale din Marea Neagra in beneficiul romanilor si economiei romanesti:
„Noua lege off-shore dezbatuta in Parlament in ritm accelerat deblocheaza investitii vitale pentru asigurarea resurselor de gaze naturale. Viziunea de dezvoltare a sectorului energetic pe care o are Guvernul Romaniei, bazata pe investitii, o abordare pro-business si stabilitate, va repozitiona Romania ca un actor regional important, capabil sa asigure necesarul pentru consumul cetatenilor si economiei si chiar sa devina furnizor de securitate energetica in regiune”.

Mai multi bani din profitul obtinut

Guvernul a lasat recent mai multi bani Romgaz anul acesta din profitul obtinut. Compania a fost scutita de obligatia de a vira anul acesta la buget dividende in cuantum de 90% din profiturile contabile pe 2021. Executivul a aprobat doua hotarari cu privire la exceptarea de la plata procentului de 90% si reducerea acestuia la 50% a dividendelor pe care statul roman le ia de la companiile Romgaz si Nuclerelectrica.  In ceea ce priveste Romgaz, masura a fost justificata prin nevoia vitala de investitii, in contextul unei piete a gazelor deficitara in raport cu cererea, la nivel european in urmatorii ani precum si pentru atingerea obiectivelor de crestere a portofoliului de resurse si rezerve de hidrocarburi onshore si offshore, reducerea emisiilor de carbon, metan si alte gaze cu minim 10%.
Iar decapitalizarea societatii, prin distribuirea unei cote procentuale ridicate de dividende ar afecta semnificativ realizarea acestor proiecte strategice, din perspectiva sanselor de finantare/cofinantare din surse proprii. Astfel, se arata ca banii respectivi vor contribui la sustinerea pachetului de masuri din domeniul energiei pentru protejarea cetatenilor si economiei de cresterea preturilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole