Grid star
eveniment

Proiectul de lege privind activitatea notariala electronica a fost supus dezbaterii publice de catre Ministerul Justitiei

Ministerul Justitiei – condus de Alina Gorghiu (foto) – a publicat in transparenta decizionala joi, 19 septembrie 2024, proiectul de Lege privind activitatea notariala electronica, a anuntat vineri Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).

Proiectul a fost initiat de catre Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii (in calitatea sa de autoritate de stat in domeniul comunicatiilor si digitalizarii) impreuna cu Ministerul Justitiei (in calitate de autoritate de stat care exercita organizarea, coordonarea si controlul activitatii notariale).

Potrivit anuntului postat pe pagina de internet a ministerului, propunerile, sugestiile sau a opiniile cu valoare de recomandare se pot transmite in termen de 10 zile calendaristice.

Proiectul de act normativ, ce prezinta un interes deosebit pentru profesia notariala, a fost elaborat cu consultarea Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, care a avut loc prin participarea reprezentantilor sai la mai multe sedinte de lucru la sediul Ministerului Justitiei. In cadrul acestor consultari s-au dezbatut pe larg propunerile de solutii de natura juridica si tehnica ce fac obiectul proiectului de lege.

Din colectivul de lucru au facut parte urmatorii notari publici: Dumitru Viorel Manescu, Doina Rotaru, Virginia Beldea, Alin Adrian Moise, Mihaela Gabriela Durnescu si Sorin Sergiu Marina. Din partea Uniunii au participat Nicolae Liviu Popa, Florin Pojoga si Ionel Mihaescu.

Redactarea proiectului a beneficiat de sprijinul conducerii Ministerului Justitiei si de colaborarea excelenta cu echipa de specialisti din cadrul acestuia.

Elaborarea proiectului de Lege privind activitatea notariala electronica a fost initiata in contextul demersurilor organizatiei noastre profesionale de digitalizare a activitatii notariale, de adaptare a profesiei la realitatile juridice si socio-economice actuale, avand in vedere si faptul ca Legea nr.589/2004 privind regimul juridic al activitatii electronice notariale prezinta numeroase neajunsuri si nu a putut fi pusa in aplicare.

Prin adoptarea preconizata a proiectului de act normativ, o parte din procedurile prevazute de Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995 urmeaza sa fie transpusa in mediul digital, sub conditia de a nu afecta garantiile oferite de activitatea notariala si fara a presupune schimbarea regulilor de fond ale acesteia.

Actele si procedurile notariale strict reglementate prin proiect urmeaza sa fie indeplinite prin intermediul platformei informatice Top-not, ce va fi dezvoltata de catre Uniune si prin care se va realiza administrarea actelor notariale si a documentatiilor care au stat la baza intocmirii acestora.

In esenta, activitatea notariala electronica va viza toate actele si procedurile notariale compatibile si se va desfasura numai la sediul profesional al notarului public, daca partile sunt prezente fizic si semneaza actul cu semnatura electronica calificata. Cu toate acestea, notarul public va putea indeplini in forma electronica, fara prezenta fizica a partilor, anumite categorii de acte si proceduri expres si limitativ prevazute de proiectul de lege. Este important insa de precizat ca luarea consimtamantului partilor la incheierea actului notarial, acolo unde se impune, va presupune in toate situatiile prezenta fizica in fata notarului public.

Aplicatia informatica Top–not va indeplini cerintele tehnice necesare in vederea asigurarii securitatii si integritatii datelor si protectia secretului profesional. Utilizarea sa va fi optionala pentru notarii publici, care vor putea indeplini si in continuare actele si procedurile notariale si pe suport de hartie.

Cei care opteaza, insa, pentru indeplinirea actelor si procedurilor notariale in forma electronica vor solicita UNNPR, in prealabil, autorizatia pentru desfasurarea activitatii in aceasta modalitate precum si accesul la platforma electronica Top-not.

 

* Cititi aici proiectul de lege

* Cititi aici expunerea de motive

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani