Grid star
eveniment

PROIECTE DE MILIARDE DE EURO – Ministerul Investitiilor a primit aprobarea Comisiei Europene

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene condus de Marcel Bolos (foto) a primit aprobarea oficiala din partea Comisiei Europene pentru doua noi Programe Regionale aferente perioadei de programare 2021-2027, Programul Regional Sud-Est si Programul Regional Nord-Est.

Programul Regional Sud-Est beneficiaza de o alocare totala de 1.488.776.941 euro si sustine, prin prioritati de finantare specifice, transformarea regiunii in una competitiva prin inovare, digitalizare si intreprinderi dinamice (alocare totala 363,18 milioane euro), cu localitati prietenoase cu mediul si mai rezilienta la riscuri (alocare totala 360,36 milioane euro), cu emisii de carbon reduse (alocare totala 200,37 milioane euro) si accesibila (alocare totala 236,03 milioane euro), o regiune educata (alocare totala 88,99 milioane euro) si atractiva (alocare totala 177,04 milioane euro). Pentru interventiile dedicate asistentei tehnice este prevazuta o alocare financiara totala de 62,76 milioane euro.

Fondurile alocate 

Programul Regional Nord-Est beneficiaza de o alocare totala de 1.759.422.188 euro si sustine, prin prioritati de finantare specifice, transformarea regiunii intr-o regiune mai competitiva si mai inovativa (alocare de 420,07 milioane euro), mai digitalizata (101,11 milioane euro), o regiune durabila si mai prietenoasa cu mediul (alocare totala 391,98 milioane euro), cu o mobilitate urbana mai durabila (alocare totala 277,31 milioane euro), mai accesibila (alocare totala 182,16 milioane euro), o regiune educata (alocare totala 192,10 milioane euro) si mai atractiva (alocare totala 120,41 milioane euro). Pentru interventiile dedicate asistentei tehnice este prevazuta o alocare financiara de 74,23 milioane euro.

In acest moment, sase Programe Regionale sunt aprobate de Executivul European, dupa ce PR Vest, PR Sud-Muntenia, PR Nord-Vest si PR Sud-Vest Oltenia au fost aprobate zilele trecute.

 Cresterea competivitatii

 "In acest moment, sase din cele opt Programe Regionale aferente perioadei 2021-2027 sunt aprobate si, cu putin noroc, pana la finalul lui noiembrie vom definitiva harta descentralizarii fondurilor europene. Sunt zone in care rigiditatile de pe piata muncii, mediul de afaceri insuficient dezvoltat, reducerea populatiei, tinerilor si absolventilor de invatamant superior limiteaza perspectivele de crestere si dezvoltare. Raspunsul va consta in politici si investitii diferentiate in functie de tipul de teritoriu pentru cresterea competitivitatii, prin punerea in aplicare, de catre autoritatile locale, a unor strategii care sa genereze crestere economica si imbunatatirea calitatii actului de guvernare”, a declarat Marcel Bolos.

Potrivit ministerului Investitiilor, sunt opt Programe Regionale aferente perioadei 2021-2027, iar acestea au fost elaborate in asa fel incat sa fie permis transferul de competente administrative si financiare de la nivelul administratiei publice centrale la nivelul administratiei publice din unitatile administrativ-teritoriale, impreuna cu resursele financiare necesare exercitarii acestora.

 Cele 8 Programe Regionale sunt:

Parteneriat

Recent, a avut loc evenimentul de semnare a Acordului de Parteneriat intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana, documentul strategic care acopera fondurile Politicii de Coeziune si cel al Politicii Maritime si Pescuit pentru perioada de Programare 2021 – 2027.
 
Astfel, in al treilea exercitiu financiar prin care statul roman va beneficia de fonduri europene, se vor implementa saisprezece Programe, prin care Romaniei ii vor fi alocate peste 31 de miliarde de euro. Primul Program aprobat de executivul european din Politica de coeziune 2021-2027 a fost Programul Asistenta Tehnica, la 23 august, cu o alocare de 0,96 miliarde de euro. In continuare, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene are drept obiectiv finalizarea procesului de negociere formala si aprobare a tuturor programelor aferente perioadei 2021-2027 pana la sfarsitul anului in curs.

Descentralizarea fondurilor europene

La finele lunii iunie, Guvernul a aprobat o Ordonanta de Urgenta care completeaza cadrul legal necesar exercitarii de catre Agentiile pentru Dezvoltare Regionala (ADR) a atributiilor care deriva din indeplinirea calitatii de autoritate de management (AM) in domeniul dezvoltarii regionale precum si in domeniul prevenirii, constatarii si sanctionarii neregulilor.
 
Actul normativ are in vedere ca ADR sa fie de deplin functionale in cel mai scurt timp, pentru a evita eventuale intarzieri in demararea implementarii programelor regionale si, totodata, riscul de dezangajare a fondurilor externe nerambursabile cu aceasta destinatie.
 
Prin solutiile legislative prevazute, ordonanta permite ca deciziile luate de catre ADR in procesul de gestionare si control al programelor regionale sa aiba forta juridica obligatorie pentru solicitanti, beneficiari sau alte entitati cu care intra in raporturi juridice in exercitarea functiilor.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani