Proiect pentru modificarea Legii pensiilor: se reclama inechitati intre romanii care au muncit doar in tara si cei care au lucrat si in strainatate (Document)
12 May 2024 13:09 Lumea Banilor 1120Se reclama inechitati intre romanii care au muncit doar in tara si cei care au lucrat si in strainatate, motiv pentru care a fost depusa in Senat propunere legislativa pentru modificarea art. 93 alin.(2) din Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii.
Concret, proiectul de lege aduce noi reglementari cu privire la perioada maxima privind admiterea sau respingerea cererii de pensionare comunitare/internationale. De acest tip de pensie beneficiaza romanii care au realizat perioade de asigurare in Romania si in alte state membre ale Uniunii Europene, ale Spatiului Economic European sau in Elvetia. Pentru pensiile comunitare nu este prevazut un termen clar, in timp pentru stabilirea drepturilor celor care au lucrat doar in tara perioada maxima este de 45 zile.
In Expunerea de motive se arata ca in prezent, in cadrul sistemului public de pensii, procesul de solutionare si de stabilire a pensiilor comunitare si internationale este caracterizat de lipsa unui termen clar si obligatoriu pentru autoritatile competente de a emite decizii intr-un interval de timp rezonabil:
6 luni pentru rezolvarea cererilor
“Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii prevede un termen pentru admiterea sau respingerea cererii de pensionare - de 45 de zile de la data inregistrarii cererii, dar numai pentru pensiile nationale. In ceea ce priveste pensiile comunitare si internationale, legea nu stabileste decat un termen de 6 luni pentru solicitant, in care acesta este obligat sa prezinte documentele necesare stabilirii dreptului de pensie. Nu exista un termen specific pentru casele de pensii de a raspunde cererilor sau de a emite deciziile de pensionare. Aceasta discrepanta intre tratamentul acordat cererilor de pensii nationale si cele comunitare sau internationale este nejustificata si creeaza inechitati in sistemul de pensii.
La data de 31 decembrie 2023, peste 2.616 de dosare de pensii comunitare/internationale au inregistrat intarzieri de solutionare mai mari de 6 luni”.
Astfel, se propune ca admiterea sau respingerea cererii de pensionare comunitare/internationale sa se faca prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii competenta din Romania in termen de maxim 6 luni de la data inregistrarii cererii. Termenul poate fi prelungit in situatia in care sunt necesare documente suplimentare”.
.