Grid star
eveniment

Proiect de lege pentru modificarea Codului Fiscal. Se cere marirea plafonului de deducere fiscala (Proiectul)

Actualizarea plafonului de deducere fiscala pentru pensiile facultative si asigurarile de sanatate de la 400 la 1.200 de euro anual. Asta stipuleaza o initiativa legislativa depusa in Senat de mai multi parlamentari ai Partidului National Liberal (PNL) pentru modificarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal.

Initiatorii arata ca dezbaterile asupra proiectului Legii 227/2015 privind Codul fiscal au avut loc in urma cu aproximativ 10 ani, legea fiind adoptata
de catre Camera Deputatilor in 2015. De atunci, nivelul veniturilor s-au majorat semnificativ, concomitent cu o crestere importanta a indicelui preturilor de consum. 

La momentul dezbaterii si adoptarii Codului fiscal, legiuitorul a prevazut unele facilitati fiscale (deductibilitati de cheltuieli, neimpozitare, neplata contributiilor sociale de sanatate) pentru dezvoltarea unor sectoare importante - pensiile facultative si asigurarile voluntare de sanatate. Aceste facilitati au fost raportate la o suma absoluta, respectiv echivalentul in lei a 400 de euro anual. Suma care este deductibila.
“In aceste conditii si luand in considerare evolutia preturilor interne, echivalentul in lei a 400 de euro anual (respectiv 33,3 euro lunar) nu mai raspunde scopului urmarit de legiuitor, neputand fi asigurate nici asigurari voluntare private de sanatate la aceasta valoare si nici o acumulare consistenta in portofoliile de pensii facultative administrate privat”, se precizeaza in expunerea de motive a proiectului.
Astfel, initiatorii propun actualizarea cuantumului acestei facilitati si majorarea la echivalentul in lei a 1.200 euro anual , respectiv 100 euro lunar.

>>Proiectul pentru modificarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal

>>Expunerea de motive a proiectului pentru modificarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani