PROGRAMUL TOMATA: BANI PENTRU AGRICULTORI – Premierul Ciuca a semnat. Valoarea sprijinului este de 4.000 euro/beneficiar. Pentru ce se mai dau bani

911

sursa foto: facebook Guvernul Romaniei

Guvernul a aprobat miercuri, 2 februarie 2021, doua acte normative ce instituie o serie de masuri de sustinere financiara a legumicultorilor, pentru anul 2022. Este vorba despre Hotararea pentru aprobarea programului de sustinere a productiei de legume in spatii protejate si de Hotararea pentru aprobarea schemei “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a productiei de usturoi”.


In ceea ce priveste Programul ”Tomata” si de sustinere a productiei de legume in spatii protejate pentru anul 2022, acesta are alocat un buget de 225 milioane de lei. Programul este impartit in doua cicluri de productie, iar tomatele pot fi cultivate in ambele cicluri. Valoarea sprijinului este de 4000 euro/beneficiar pentru productiile de tomate valorificate astfel:
-3000 euro/beneficiar pentru productiile valorificate in perioada 1 martie – 10 iunie (ciclul I);
-1000 euro/beneficiar pentru productiile valorificate in perioada 15 octombrie – 9 decembrie (ciclul II)
Referitor la productiile minime necesare, acestea trebuie sa fie de 3000 kg/1000mp.

Minimumul necesar

Pentru restul legumelor cultivate in ciclul II de productie, respectiv ardei gras si/sau lung (kapia), castraveti, fasole pastai, salata, spanac si ceapa verde valoarea sprijinului este de 1000 euro/beneficiar. Aceasta se acorda pentru productiile valorificate in perioada 15 octombrie – 9 decembrie, minimul necesar pentru 1000 mp fiind de:
-castraveti – 4.000 kg;
-ardei gras si/sau lung – kapia – 2.000 kg;
-fasole pastai – 1.500 kg;
-spanac – 1.000 kg;
-salata – 10.000 plante;
-ceapa verde – 100.000 bulbi.

Buget de peste 22 milioane de lei

Programul de sustinere a usturoiului are alocat in 2022 un buget de 22,2 milioane de lei, iar valoarea sprijinului este de 3000 euro/cultura/ha/beneficiar si se acorda pentru productiile valorificate in perioada 1 iunie – 21 decembrie. Productia minima necesara trebuie sa fie de 3 kilograme de usturoi/10 mp.
“Ca pasi in implementarea celor doua programe mentionam:
-Depunerea actelor necesare la Directia Agricola Judeteana (DAJ);
-Verificarea suprafetelor cultivate de fermieri de catre echipele mixte ale DAJ si APIA;
-Analizarea continutul de reziduuri de pesticide de catre Autoritatea Nationala Fitosanitara;
-Evaluarea productiei de legume inainte de recoltare de catre DAJ;
-Stabilirea si virarea sumelor pentru fiecare beneficiar.
Toate criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca legumicultorii, precum si valoarea maxima a ajutorului de minimis per beneficiar, se vor regasi in actul normativ ce urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial”, arata ministerul Agriculturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

liternet