PROGRAMUL NOUA CASA: VERDE DE LA GUVERN – Se aloca 1,5 miliarde lei: “Conditii de finantare ceva mai favorabile decat ce ofera piata bancara”

403

sursa foto: impact.ro

Guvernul a aprobat joi, 26 ianuarie 2023, plafonul de garantii pentru programul “Noua Casa”, in valoare de 1,5 miliarde lei.

Potrivit ministrului de Finante, Adrian Caciu, programul Noua Casa este un instrument prin care statul ii sprijina pe romani, mai ales pe cei tineri, pentru a-si achizitiona o locuinta in conditii de finantare ceva mai favorabile decat ceea ce ofera piata bancara in acest moment. Caciu a declarat ca isi doreste ca acest plafon sa fie epuizat pana la jumatatea anului, pentru a-l suplimenta.

Iata declaratiile facute de ministrul de Finante:

Guvernul a aprobat plafonul pentru programul ‘Noua Casa’ pentru 2023 in valoare de 1,5 miliarde lei. Interesul Guvernului este ca banii sa ajunga cat mai rapid in economie si catre cetateni. Programul ‘Noua Casa’ este un instrument prin care putem sa sprijinim beneficiarii, mai ales pe cei tineri, pentru a-si achizitiona o locuinta, in conditii de finantare ceva mai favorabile decat ccea ce ofera piata bancara in acest moment, mai ales ca dobanzile sunt ridicate, iar elementele de avans/ garantii sunt destul de restrictive. Incurajez pe toti sa apeleze la acest program, imi doresc ca acest plafon sa fie epuizat pana la jumatatea anului si sa-l putem suplimenta”.

Valoarea maxima a creditului

In 13 ianuarie 2023, Finantele au pus in dezbatere publica actul normativ cu privire la acest program, anuntand ca pentru al cincisprezecelea an consecutiv statul faciliteaza achizitia unei locuinte, alocand un plafon considerabil pentru garantarea creditelor imobiliare, respectiv 1,5 miliarde de lei.

Finantarea se acorda in lei, pentru achizitia unei singure locuinte, iar valoarea maxima a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro – pentru locuinte al caror pret este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5% si 119.000 euro – pentru locuinte al caror pret este de maximum 140.000 euro, in acest caz avansul solicitat fiind de 15%.
Lansat in 2009 sub numele de Prima Casa, programul guvernamental a adunat pana in prezent 330.875 de garantii si promisiuni de garantare acordate celor care au accesat finantarea
”, precizau Finantele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole