PROGRAMUL NOUA CASA – Pasii care trebuie urmati pentru achizitionarea unei locuinte. Iata toate costurile (Document)

818

Lumea Banilor vine in ajutorul celor care vor sa achizitioneze o locuinta prin programul „Noua Casa” si prezinta pasii care trebuie urmati, dar si costurile.

„Noua Casa 2022” se acorda in lei, pentru achizitia unei singure locuinte, iar valoarea maxima a creditului pe care il poti accesa este de 66.500 euro pentru locuinte al caror pret este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%, si 119.000 euro pentru locuinte al caror pret este de maxim 140.000 Euro, in acest caz avansul solicitat este de 15%.

Dobanda este variabila, calculata in functie de Indicele de referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) la care se adauga o marja fixa de maxim 2%.

Garantiile

Potrivit Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri , garantiile constau in:

-ipoteca de rang I in favoarea bancii si a Statului Roman asupra imobilului achizitionat prin credit;
-ipoteca mobiliara asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la banca finantatoare:
-depozit colateral constituit in favoarea bancii si valabil pe intreaga durata a finantarii, reprezentand contravaloarea primelor 3 rate de dobanda.

Asigurarea obligatorie a locuintelor (PAD) si Asigurarea facultativa a imobilului, cesionate in favoarea Statului, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice si a bancii, pe toata perioada de creditare.

Conditiile

Daca doriti sa aplicati pentru un credit Noua Casa, trebuie sa va incadrati in una dintre cele doua situatii:

-fie nu detineti in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul/sotia nicio locuinta, indiferent de modul in care a fost dobandita;
-fie detineti in proprietate cel mult o locuinta, cu o suprafata utila mai mica de 50 mp, dar care nu a fost achizitionata prin programul Prima Casa.
In acest sens, va trebui sa dati o declaratie pe propria raspundere. Accesand programul, veti avea calitatea de imprumutat in raport cu finantatorul si va trebui sa dispuneti de avansul minim obligatoriu pentru locuinta pe care o doriti si de o suma ce va fi blocata intr-un depozit colateral, constituit ca garantie pentru acordarea creditului, blocat pana la rambursarea integrala a creditului si nepurtator de dobanda. Suma va reprezenta echivalentul a 3 rate de dobanda.

Fara limita de varsta

Programul nu are limita de varsta si poate fi accesat fie singur, fie impreuna cu partenerul de viata, daca indepliniti amandoi criteriile de eligibilitate ale Programului. Daca unul dintre soti este sau a fost beneficiar al Programului, cu consultanta din partea bancii, exista posibilitatea de a accesa creditul Noua Casa doar sotul care indeplineste conditia legata de accesarea unei singure locuinte in cadrul Programului si care va avea calitatea de imprumutat, celalalt avand doar calitatea de garant/ coplatitor. Garantul, persoana fizica, sot/sotie al/a beneficiarului, este parte semnatara a contractului de garantare, are calitatea de co/proprietar al locuintei achizitionate in cadrul Programului, isi asuma toate obligatiile si beneficiaza de aceleasi drepturi ca si beneficiarul. Beneficiarii Programului vor trebui sa indeplineasca in plus si conditiile de eligibilitate cerute de banca cu care au decis sa lucreze.

Avansul

Programul Noua Casa diferentiaza locuintele in functie de pret in contextul cerintelor legate de categoria locuintei, avansul minim obligatoriu si procentul maxim de garantare astfel:
-cu un pret de maxim 70.000 Euro – majoritatea locuintelor achizitionate prin Program, noi, vechi sau consolidate. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 5% iar procentul maxim de garantare de 50%;
-cu un pret cuprins intre 70.001 Euro -140.000 Euro – locuinte noi, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor de constructii s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat.
Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 15%, iar procentul maxim de garantare de 60%. Programul permite si achizitionarea unor proprietati cu valori ce depasesc 70.000 / 140.000 euro cu conditia achitarii diferentei din surse proprii.

*Cititi aici totul despre „Noua Casa”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole