PROGRAMUL NOUA CASA A DEVENIT OPERATIONAL – Plafonul de garantare este de 1 miliard lei. Taxele notariale, reduse cu 30%. Iata lista bancilor care lucreaza cu statul (Document)
26 February 2024 14:18 Lumea Banilor 1019Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) anunta ca Programul Noua Casa 2024 a devenit operational dupa ce plafonul de garantare aprobat de catre Ministerul de Finante condus de Marcel Bolos (foto), in valoare de 1 miliard de lei, a fost alocat celor 16 finantatori inscrisi in program.
Noua Casa 2024 se acorda in lei, pentru achizitia unei singure locuinte, iar valoarea maxima a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro pentru locuinte al caror pret este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%. Pentru locuinte al caror pret este de maxim 140.000 euro, valoarea maxima a creditului este de 119.000 euro, in acest caz avansul solicitat fiind de 15%. Dobanda este variabila, calculata in functie de Indicele de referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) la care se adauga o marja fixa de circa 2%.
Comisioane reduse
Conform Fondului, comisioanele de administrare sunt reduse anul acesta cu 50% (de la 0,30% pe an la 0,15% pe an, calculat la soldul garantiei). O alta modificare adusa programului, in editia 2024, este reducerea cu 30% a onorariilor notariale pentru autentificarea contractelor de vanzare-cumparare si a oricaror altor acte care se incheie, cu anumite exceptii prevazute in mod expres in legislatia incidenta.
Astfel, romanii care doresc sa-si achizitioneze o locuinta pot apela la una dintre bancile partenere - Alpha Bank, BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, Libra Intrnet Bank, OTP Bank, EXIM Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank si Techventures Bank – pentru intocmirea dosarului de credit si inaintarea acestuia catre FNGCIMM, in vederea obtinerii garantiei de stat.
De la lansarea programului, in anul 2009, pana la finele lunii decembrie 2023, au fost acordate 333.219 garantii si promisiuni de garantare in valoare totala de 31,57 miliarde lei, ce au sustinut credite in valoare de 63,8 miliarde de lei. Rata de default efectiva a garantiilor este de 0,316%, acesta situandu-se cu mult sub rata de neperformanta a creditelor aferente debitorilor persoane fizice pe intregul sistem bancar.